Nieuws

AFM: kennis voorkomen witwassen bij beleggingsondernemingen schiet tekort

Er is nog onvoldoende kennis bij beleggingsondernemingen over de vereisten rond wetgeving voor het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. Dat schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een rapport.

De toezichthouder baseert zich op onderzoek dat eerder dit jaar werd uitgevoerd. Daaruit blijkt dat niet alle vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) en de Sanctiewet 1977 (Sw) even goed worden nageleefd. Een deel van de markt begrijpt onvoldoende wat onder belangrijke begrippen in de wetgeving zoals 'cliënt’ en 'transactie’, moet worden verstaan. Veel ondernemingen vatten deze begrippen te beperkt op.

Verder is het opvallend dat slechts de helft van de ondernemingen zorgt voor opleidingen zodat medewerkers en beleidsbepalers bekend zijn met de bepalingen uit de wetgeving, terwijl dit wel een verplichting is. De verplichting tot het uitvoeren van cliëntonderzoek wordt redelijk goed nageleefd. Een kwart van de beleggingsondernemingen monitort de transacties van haar cliënten niet.

De AFM gaat nu zijn toezicht rond dit onderwerp intensiveren.

Bron: ANP

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.