Nieuws

'Mogelijk Nederlandse banken betrokken bij witwasschandaal Danske Bank'

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of enkele Nederlandse banken en bedrijven betrokken waren bij het witwassen van 8 miljoen euro in de Magnitsky-zaak.

Dat blijkt uit onderzoek van Zembla en NRC. Het OM is een onderzoek gestart naar aanleiding van een aangifte van zakenman Bill Bowder, die in 2017 aangifte deed van witwaspraktijken. De verdachte transacties zouden samenhangen met een omvangrijk witwasschandaal bij Danske Bank.

De Deense bank zou van 2007 tot 2015 op grote schaal witwaspraktijken hebben gefaciliteerd via een kantoor in Estland. In totaal zou er meer dan 200 miljard euro zijn witgewassen. Van die dubieuze transacties zou volgens Zembla en NRC zo'n 8 miljoen euro via ING, ABN Amro en Rabobank zijn gegaan. De banken geven tot nu toe geen commentaar.

Ook Deutsche Bank is mogelijk betrokken bij de witwaspraktijken. Volgens verschillende media zou de bank voor 150 miljard dollar aan dubieuze transacties hebben uitgevoerd. Deze week deden de Duitse autoriteiten enkele invallen bij de bank.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.