Nieuws

Novak: trots zijn op rol als accountant

Naast aandacht voor ondernemen moet er in de mkb-praktijk ook aandacht zijn voor vakmanschap. Dat benadrukte NBA-directeur Berry Wammes tijdens de Dag van de MKB-accountant. Trots op het beroep stond centraal bij de tweede editie van dit Novak-congres.

"Iedere accountant is zelfstandig verantwoordelijk en hoeft zich niets te laten vertellen door anderen", stelde Wammes tijdens het Novak-congres in Nieuwegein. "Bij de volgende toetsing zullen we dat onthouden", reageerde één van de aanwezigen in de zaal.

Diverse deelnemers toonden zich bezorgd over de veelheid aan regelgeving en zouden graag zien dat de complexe regels in de HRA toegankelijker worden. Volgens Wammes pakt de NBA dat op en start de beroepsorganisatie met een 'Jip en Janneke'-project. Tegelijk zijn we er zelf allemaal bij, als het om het vaststellen van regelgeving gaat. Daarover beslist immers de ledenvergadering, aldus Wammes.

Vertrouwensadviseur

Novak-voorzitter Marco Moling presenteerde het nieuwe manifest van die organisatie aan de hand van een filmpje. Het manifest gaat uit van trots en benoemt zeven kernkwaliteiten van de accountant die daarbij horen. De accountant in het mkb is vooral vertrouwensadviseur, zo luidde de boodschap. "Het mkb heeft heimwee naar de betrokken accountant", stelde Moling, refererend aan de gevolgen van regelgeving en extern toezicht op de beroepsuitoefening.

Volgens Ondernemend Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel hebben ondernemers de mkb-accountant harder nodig dan ooit, in de snel veranderende omgeving waarin ze opereren. Dat betekent wel dat ook de accountant meer toekomstgericht moet denken. "De accountant is de olie in de motor van de ondernemer", viel Moling hem bij, "maar we moeten er wel voor zorgen dat die olie af en toe wordt bijgevuld".

Auteur en voormalig accountant Nart Wielaard gaf de zaal mee trots te zijn op wat je als accountant doet. Maar accountants mogen wel nieuwsgieriger zijn naar de wereld om hen heen, vond hij. "We zien alleen maar onze eigen bubbel. Begrijp goed waar je klant mee bezig is, dat gaat verder dan alleen het financiële aspect."

NBA Young Profs-voorzitter Adrian Egas hield de aanwezige mkb-accountants voor dat de klant dan wel koning is, maar accountants tegelijk het maatschappelijk belang niet mogen vergeten. "We hebben een unieke rol als beroepsgroep, een objectieve positie. We moeten de klant een spiegel voorhouden, kritisch durven zijn."

Jeukwoorden

NRC-columniste Japke-d. Bouma presenteerde een overzicht van de ergste "jeukwoorden voor mkb-accountants". Waarom noemen zo velen zich tegenwoordig toch 'professional', vroeg zij zich af. Zijn er dan ook amateurs en vrijwilligers die mkb-accountant zijn?

In Bouma's ranglijst kwamen bekende uitdrukkingen langs als "Even iets tegen je aanhouden" en "laaghangend fruit". Maar ook de term "vernieuwingsagenda" viel niet in goede aarde. Hou eens op met al die vernieuwing, was haar pleidooi. "Als je de vernieuwers mag geloven hebben jullie tot nu toe maar wat zitten aanklooien. Accountants doen toch ook wel eens wat goed?" Bovenaan haar ranglijst stond echter de in accountantsland populaire dooddoener "toegevoegde waarde creëren". Hoezo creëer je die? “We zijn toch geen kunstenaars?"

Volgens Bouma lijdt het accountantsberoep verder vaak aan "Engelse ziekte", met al die volgens haar overbodige Engelse termen als professional judgment en trusted advisor. Kan dat niet in het Nederlands? Waarom moet je sowieso benadrukken dat je een professioneel oordeel geeft en een adviseur bent die vertrouwd wordt? Dat zou toch vanzelf het geval moeten zijn?

Mogelijk komt bij een volgend optreden ook de bij grote kantoren geliefde customer journey met een purpose voorbij...

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.