Nieuws

Omzet accountancy stijgt 4,8 procent in derde kwartaal

De omzet van de branche accountancy en administratie is in het derde kwartaal van 2018 met 4,8 procent gestegen. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers voor de zakelijke dienstverlening die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het derde kwartaal van met 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is nagenoeg gelijk aan vorig kwartaal, toen was de stijging 8,6 procent. Daarmee houdt de stijging 22 kwartalen achter elkaar aan. De laatste keer dat de omzet daalde was in het eerste kwartaal van 2013.

De omzet van de IT-dienstverleners steeg met 7,0 procent ten opzicht van een jaar eerder. Dit is de grootste omzetstijging sinds het vierde kwartaal van 2015. De stijging was toen 10,2 procent. Alle branches laten dit kwartaal een stijging zien. Net als voorgaande kwartaal stijgt de uitzendbranche het meest. De stijging van 11,3 procent ten opzichte van een jaar eerder is iets lager dan vorig kwartaal. In het tweede kwartaal steeg de omzet met 12,2 procent.

Omzet IT- en zakelijke dienstverleners, derde kwartaal 2018

 

  %-mutatie ten opzichte van een jaar eerder
IT-dienstverlening 7,0
Zakelijke dienstverlening 8,5
w.o.  
Uitzendbranche 11,3
Ingenieurs 10,5
Schoonmaak en hoveniers 8,6
Architecten 5,5
Rechtskundige dienstverlening 5,3
Accountancy en administratie 4,8
Reclamewezen 1,4
Markt- en opinieonderzoek 0,4
Bron: CBS  

Ondernemersvertrouwen blijft positief

Het ondernemersvertrouwen blijft ook voor het vierde kwartaal van 2018 positief, maar wel iets minder dan vorig kwartaal. De vertrouwensindicator is nu vijf jaar onafgebroken positief. Eerder meldde het CBS dat ondernemers positieve verwachtingen voor 2019 hebben. Dit geldt ook voor ondernemers in de zakelijk dienstverlening. Wel kampen steeds meer ondernemers met een tekort aan arbeidskrachten. In de dienstverlening geeft één op de drie ondernemers aan hinder te ondervinden door personeelsgebrek.

» StatLine - Zakelijke en ICT-dienstverlening; omzetontwikkeling

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.