Nieuws

Ook rol accountant komt aan bod bij rondetafelgesprek financiële sector

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, over de stand van zaken in de financiële sector, kwam ook de rol van accountants aan bod. De meeste aandacht ging vooraf echter uit naar topman Ralph Hamers van ING.

De Tweede Kamer nodigde bankiers, toezichthouders en wetenschappers uit om te vertellen hoe de financiële sector er  tien jaar na de kredietcrisis voorstaat. Zowel de financiële stabiliteit, als gedrag en cultuur bij banken kwamen daarbij aan bod. Over dat laatste onderwerp voelden de Kamerleden ook ING-ceo Hamers aan de tand.

De topman kwam dit jaar bij herhaling negatief in het nieuws, eerst rondom een geplande verhoging van zijn beloning en daarna bij de schikking van ING met het Openbaar Ministerie, wegens betrokkenheid van de bank bij witwaspraktijken. Tot ongenoegen van veel Kamerleden bleven betrokken bankmedewerkers en -bestuurders daarbij buiten schot.

Na druk vanuit het ministerie van Financiën werd door ING uiteindelijk financieel directeur Koos Timmermans geslachtofferd, maar Hamers bleef aan als topman. "Ik denk dat wij als ING de hand in eigen boezem moeten steken", erkende hij in het gesprek met de Kamerleden. Verbetering van de controleprocessen heeft volgens Hamers "de hoogste prioriteit".

Accountants

Het rondetafelgesprek viel uiteen in drie delen. In deel drie kwam het toezicht aan de orde. Hoogleraar Marcel Pheijffer was uitgenodigd om zijn visie te geven op de rol van de accountant en had daarvoor vooraf een position paper ingediend, dat op de site van de Tweede Kamer is gepubliceerd. De hoogleraar gaat daarin ook in op de rol van de controlerend accountant in de ING-zaak. "Indien ik als accountant van ING het door het Openbaar Ministerie gepubliceerde feitenrelaas 'Houston' zou lezen, zou ik dat doen met rode oortjes. Niet van opwinding, maar van schaamte", aldus Pheijffer.

In het document roept hij de Kamerleden op om geen gehoor te geven aan de roep vanuit het accountantsberoep om aansprakelijkheidsbeperking, maar juist de mogelijkheden van partijen die schade lijden door "accountantsfalen" te verruimen. Ook moet de politiek accountants niet toestaan "weg te duiken achter de geheimhoudingplicht".

Het rondetafelgesprek is terug te kijken via Debat Gemist. In het deel over toezicht komen ook DNB en AFM aan het woord.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.