Nieuws

Overheid stelt lijst laagbelastende landen op in strijd tegen belastingontwijking

De Rijksoverheid heeft een lijst van laagbelastende landen uitgebracht, die wordt gebruikt bij nieuwe maatregelen tegen belastingontwijking. De lijst met daarop 21 landen is gepubliceerd in de Staatscourant.

Op de lijst staan vijf landen die op dit moment ook op de zwarte lijst van de Europese Unie staan: Amerikaans Samoa, Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Samoa en Trinidad en Tobago.

In aanvulling daarop heeft Nederland zelf nog zestien landen aangewezen als laagbelastend: Anguilla, Bahama’s, Bahrein, Belize, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit zijn staten zonder winstbelasting, of met een tarief van minder dan negen procent.

Drie maatregelen

De lijst zal worden gebruikt bij drie maatregelen in de strijd tegen belastingontwijking. Als eerste gaat het om de met Prinsjesdag voorgestelde aanvullende CFC-maatregel, die per 1 januari 2019 ingaat. Met deze maatregel wil het kabinet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door mobiele activa te verschuiven naar een laagbelastend land. Ook worden door de Belastingdienst geen rulings meer afgegeven over transacties met bedrijven die gevestigd zijn in een land op de lijst.

De lijst wordt daarnaast gebruikt bij de invoering van een ‘conditionele bronbelasting’ op rente en royalty’s (per 1 januari 2021). Dit betekent dat bedrijven die gevestigd zijn in de landen op de Nederlandse lijst in 2021 een belasting van 20,5 procent gaan betalen over rente en royalty’s die zij uit Nederland ontvangen. Dat moet voorkomen dat Nederland wordt gebruikt voor doorstroomactiviteiten naar belastingparadijzen. Het ministerie heeft over de maatregelen een factsheet uitgebracht.

Menens

"Door als Nederland zelf een eigen en strenge zwarte lijst op te stellen laten we opnieuw zien dat het ons menens is met onze strijd tegen belastingontwijking. En dat is slechts een van de maatregelen die we nemen", aldus staatssecretaris Snel van Financiën.

De Nederlandse lijst wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld; de Europese lijst weer in het eerste kwartaal van 2019. Mochten in de toekomst op die lijst landen komen die niet op de Nederlandse lijst staan, dan gelden de maatregelen ook voor die landen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.