Nieuws

Accountant is verwerkingsverantwoordelijke bij samenstellingsopdrachten

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat de accountant die een samenstellingsopdracht uitvoert verwerkingsverantwoordelijke is. De NBA heeft de AP om deze verduidelijking gevraagd, omdat onduidelijk was hoe de rol van de accountant (verwerker of verwerkingsverantwoordelijke) bij deze opdracht moest worden gekwalificeerd.

Omdat de accountant bij de samenstellingsopdracht een aantal zaken zelfstandig beoordeeld (significante posten, integriteit klant, getrouw beeld, beslissing nemen of aanvullende werkzaamheden moeten worden uitgevoerd) en dit gevolgen heeft of kan hebben voor de verwerking van persoonsgegevens, wordt de accountant bij de uitvoering van deze opdracht gezien als verwerkingsverantwoordelijke.

Informatie over de verplichtingen die de accountant heeft als verwerkingsverantwoordelijke binnen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunt u onder meer vinden op de pagina Model bewerkersovereenkomst en in de NBA-brochure Nieuwe privacywetgeving in 2018 op de NBA-site.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.