Nieuws

CBS: vier jaar omzetgroei in zakelijke en IT-dienstverlening

De omzet van zakelijke dienstverleners steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 5,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij de IT-dienstverlening was dat 6,1 procent. De omzetstijging onder de IT-dienstverleners houdt al ruim vier jaar aan.

In het derde kwartaal was de stijging nog iets hoger, respectievelijk 6,1 procent en 6,3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de kwartaalmonitor zakelijke dienstverlening.

Met name in IT gaat het goed. De omzet van IT-dienstverleners steeg gedurende 2017 met gemiddeld 5,7 procent per kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Dat is duidelijk hoger dan de gemiddelde groei in 2016 (2,3 procent). Ook de prijzen voor IT-dienstverlening stijgen sinds het eerste kwartaal van 2017. Net als in de afgelopen kwartalen zijn de verwachtingen van IT-dienstverleners positief. Wel is er bij ruim 41 procent zorg over een tekort aan arbeidskrachten.

Vacatures

Het aantal openstaande vacatures in de zakelijke dienstverlening bereikte met 36,6 duizend een nieuwe piek in het vierde kwartaal van 2017. Het aantal ontstane vacatures is de afgelopen zeven jaar niet zo hoog geweest.

In het vierde kwartaal van 2017 gingen 163 zakelijk dienstverleners failliet, het laagste aantal sinds dit (vanaf 2009) op kwartaalbasis wordt bijgehouden. Het ondernemersvertrouwen komt uit op het hoogste niveau sinds het begin van de meting.

Administratie en accountancy

In de administratieve dienstverlening en accountancy steeg de omzet in het vierde kwartaal van 2017 met 5,3 procent. Daarmee stijgt de omzet nu bijna drie jaar op rij. Ondernemers in administratieve diensten zijn, net als in het vorige kwartaal, positief in hun verwachtingen: 43 procent voorziet een omzetstijging in het eerste kwartaal van 2018.

Het aantal ondernemers dat prijsstijgingen verwacht ligt fors hoger dan drie maanden geleden: 31 procent verwacht tariefstijgingen in het eerste kwartaal. Ook verwacht 23 procent van de ondernemers in de administratie en accountancy een toename van de personeelssterkte.

In het hele jaar 2017 zijn er 25 administratief dienstverleners failliet gegaan, minder dan in 2015 en 2016, toen respectievelijk 48 en 39 bedrijven failliet gingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.