Nieuws

Green paper: communicatie over continuïteit moet beter

Ondernemingen en instellingen moeten in het bestuursverslag altijd over hun continuïteit rapporteren. Dat stelt de Stuurgroep Publiek Belang in een green paper over organisatiecontinuïteit.

De stuurgroep pleit er voor dat organisaties altijd een paragraaf 'toekomstbestendigheid' opnemen in het bestuursverslag. De leiding van een organisatie legt daarin uit welke risico's, onzekerheden en veronderstellingen op korte en langere termijn de continuïteit beïnvloeden. De accountant controleert de onderbouwing van deze paragraaf en verwerkt zijn oordeel in de controleverklaring.

Red flag

Tot nu toe wordt er door de leiding van organisaties en accountants vooral gecommuniceerd over continuïteit als sprake is van aanzienlijke onzekerheden op dit gebied. Elke verwijzing naar continuïteit wordt daardoor door gebruikers van het jaarverslag gezien als een red flag. Dat doet geen recht aan het belang van continuïteit voor alle belanghebbenden bij een organisatie. De stuurgroep wil een situatie creëren die meer recht doet aan de verantwoordelijkheden van bestuur en accountant en die tegemoet komt aan de belangen van alle betrokkenen bij een organisatie.

Het pleidooi van de stuurgroep voor het verplicht opnemen van een paragraaf over toekomstbestendigheid in het bestuursverslag richt zich op alle organisaties die onder de wettelijke controleplicht vallen. Dat gaat verder dan de Nederlandse Corporate Governance Code, die voorschriften over continuïteit richt op beursgenoteerde ondernemingen.

Consultatie

Het green paper over organisatiecontinuïteit is ook bedoeld als uitnodiging aan stakeholders om in gesprek te gaan over het voorstel van de stuurgroep. Daarom is in het document een aantal consultatievragen opgenomen. Reacties kunnen tot 31 mei aanstaande ingestuurd worden via consultatie@nba.nl. Rond die tijd organiseert de NBA voor stakeholders ook een seminar over het onderwerp. Uiteindelijk wil de beroepsorganisatie een white paper uitbrengen met een finale opinie ten aanzien van verslaggeving over continuïteit.

De Stuurgroep Publiek Belang is verantwoordelijk voor het implementeren van de verbetermaatregelen uit de Veranderagenda Audit, die in 2017 werd gepubliceerd als vervolg op de 53 maatregelen uit het verbeterplan In het publiek belang.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.