Nieuws

ING trekt omstreden loonsverhoging topman Hamers in

De omstreden salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers gaat niet door. De raad van commissarissen van de bank ziet van de verhoging af, onder druk van de felle reacties die het voorstel teweegbracht in politiek en maatschappij.

President-commissaris Jeroen van der Veer erkent in een persbericht de publieke reactie op "deze duidelijk gevoelige kwestie te hebben onderschat''. ING kreeg sinds de bekendmaking van de salarisverhoging van Hamers talloze reacties van klanten, werknemers, de politiek en andere belanghebbenden. "Wij als raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor dit voorstel en betreuren de commotie die het heeft veroorzaakt'', aldus Van der Veer.

Door het voorstel niet in stemming te brengen bij de komende aandeelhoudersvergadering van 23 april hoopt ING een langdurige discussie te voorkomen, omdat die de bank mogelijk schade kan berokkenen. De raad van commissarissen gaat terug naar de tekentafel om tot een nieuw beloningsbeleid te komen, waarmee het bestuurders toch een concurrerend salaris kan bieden.

Voor Hamers betekent een en ander dat hij het dit jaar moet doen met een loonsverhoging van maximaal 2,2 procent, aldus een woordvoerder van ING. Een nieuw beloningsvoorstel voor de topman wordt op zijn vroegst behandeld op de aandeelhoudersvergadering in 2019.

Reacties

Politieke partijen in de Tweede Kamer zijn blij dat ING afziet van de forse loonsverhoging voor topman Hamers. GroenLinks-leider Jesse Klaver, die dit weekend aankondigde via wetgeving dergelijke loonsverhogingen bij systeembanken onmogelijk te willen maken, spreekt van een "belangrijke overwinning''. Toch gaat GroenLinks door met de nieuwe wet "om ook in de toekomst buitensporige salarisverhogingen van bankiers te voorkomen''.

Ook de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn tevreden dat ING zich heeft bedacht. Vakbonden FNV en CNV noemen het "een verstandig besluit dat de raad van commissarissen uiteindelijk kiest voor ING en niet voor de bankrekening van Hamers''. 

Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft ook begrip voor het besluit van ING. "Een goede relatie met de samenleving is essentieel voor het versterken van wederzijds vertrouwen.''

Tweede Kamer

De Tweede Kamer wil bankiers nog steeds aan de tand voelen over al te hoge salarissen en bonussen. Wel wil de Kamer het nu wat breder aanpakken en mogelijk extra betrokkenen en deskundigen uitnodigen. Haast is ook niet langer geboden, vindt een meerderheid. 

Of de Kamer ook vasthoudt aan de uitnodiging voor afzwaaiend ING-president-commissaris Jeroen van der Veer, die tekst en uitleg had moeten komen geven over de loonsverhoging, is nog onzeker. 

Overstappen

Triodos Bank en ASN Bank maken ondertussen melding van duizenden nieuwe klanten, die lijken te kiezen voor de overstap naar een 'duurzame' bank als gevolg van de ophef over ING. Ook de Eerlijke Bankwijzer, een website die banken vergelijkt op zaken als beloning, transparantie en duurzaamheid, werd de laatste dagen veel drukker bezocht dan normaal.

ING is niet de eerste bank die moet terugkomen op een voorgenomen forse salarisverhoging van een bestuurder. In maart 2015 trok de rvc van ABN Amro onder druk van de publieke opinie een voorstel in om de bestuurders van de bank allemaal een ton extra salaris te geven.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.