Nieuws

ING moet uitleg geven over salarisverhoging topman Hamers

De aangekondigde salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers heeft een storm aan reacties veroorzaakt. President-commissaris Jeroen van der Veer mag in de Tweede Kamer uitleg komen geven over het besluit.

Van der Veer kondigde de forse salarisverhoging van Hamers op 8 maart aan in het FD. Hij hoopte op begrip, omdat Hamers 'onderbetaald' werd in vergelijking met buitenlandse collega's in de bankensector. Hamers ontvangt vanaf 2018 jaarlijks extra aandelen ter hoogte van vijftig procent van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. Omdat aan de uitkering van die aandelen geen prestatiedoelen zijn gekoppeld, ontloopt ING de in Nederland geldende bonusrestricties van maximaal twintig procent voor financiële instellingen. Hamers moet de aandelen wel tenminste vijf jaar vasthouden.

Van der Veer verklaart de constructie in een interview in het FD met een verwijzing naar de Corporate Governance Code en stelt dat gekozen is voor beloning gericht op de langere termijn. Hij noemt Hamers "eredivisie", maar volgens de president-commissaris werd de topman "Jupiler League betaald".

Van der Veer stelt dat bij de beloning van de ING-topman primair naar het buitenland is gekeken en niet zozeer naar de Nederlandse bankensector. "Doordat we twee derde buitenland zijn, zijn we een heel andere bank dan ABN Amro. Ook is er een groot verschil qua balanstotaal. Rabobank is een coöperatie, die vind ik helemaal onvergelijkbaar." Of Hamers zelf heeft gevraagd om de salarisverhoging wil Van der Veer niet zeggen, hoewel hij stelt dat "volgens de code-Van Manen de statutaire directeuren hun visie op beloning kunnen geven".

Politiek

De salarisverhoging van Hamers levert een storm aan kritiek op vanuit de politiek. Volgens GroenLinks-Kamerlid Bart Snels getuigt de verhoging van "stuitende arrogantie". VVD-woordvoerder Roald van der Linde spreekt over het besluit als "losgezongen van de samenleving". CDA-Kamerlid Erik Ronnes noemt de salarisverhoging "een kamikaze-actie van de ING-top".

Ook minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de salarisverhoging voor de topman van ING "buitensporig". Volgens de minister helpt dit niet "om het broze vertrouwen in de sector te herstellen". Hij heeft contact laten opnemen met ING.

De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie van Snels aangenomen waarin wordt gesteld dat de "salarisverhoging niet bijdraagt aan het vertrouwen in de financiële sector". De Kamer wil de top van het bedrijf zo snel mogelijk aan de tand voelen. President-commissaris Jeroen van der Veer zou op een hoorzitting tekst en uitleg moeten komen geven. ING wacht de uitnodiging van de Tweede Kamer af.

De Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD) vindt de verontwaardiging over het salaris van Hamers vanuit de politiek echter onterecht. Volgens de NCD is het aan de raad van commissarissen, aandeelhouders, ondernemingsraad en uiteindelijk de klanten van de bank om zich daar druk over te maken.

Media

In de media krijgt ING er flink van langs. "Graaien terug bij ING", kopt Het Parool op de voorpagina. En ook De Telegraaft schrijft "Is het grote graaien al terug?", verwijzend naar de kredietcrisis van 2008, toen ING een kapitaalinjectie van de Nederlandse staat kreeg van tien miljard. Die staatssteun heeft de bank sindsdien overigens terugbetaald, met ruim drie miljard euro rente.

Journalist Joris Luyendijk, die eerder een bestseller schreef over de mores van financiële instellingen (Het kan niet waar zijn) vindt de vergelijking die Van der Veer maakt met voetballers in de eredivisie ongepast: "Ten eerste wordt het geld natuurlijk niet verdiend door Hamers maar door de mensen die voor hem werken. Hamers is dus veel meer de voorzitter van de club." Journalist Rutger Bregman (De Correspondent) is op social media een actie gestart om ING-klanten te laten overstappen naar een andere bank.

Volgens NRC groeit de beloningskloof tussen de top van het bedrijfsleven en de werkvloer door de actie van ING. Het personeel van de bank krijgt er in de loop van dit jaar 1,7 procent loonsverhoging bij. Topman Ralph Hamers verdient straks ruim dertig keer meer dan de gemiddelde ING-werknemer. Van der Veer hoopt toch bij de ondernemingsraad van de bank op begrip voor de maatregel.

Beursfondsen zoals ING moeten volgens de Corporate Governance Code 2016 in het jaarverslag melding maken van interne beloningsverhoudingen. "Openheid over die beloningskloof binnen bedrijven is een nieuw facet in de maatschappelijke discussie over topbeloningen", aldus NRC.

Registeraccountant Anton Ewoldt stelt in een reactie bij een opinie op Accountant.nl benieuwd te zijn "hoe de externe accountant van ING een en ander volgend jaar als key audit matter in zijn verklaring over de jaarrekening 2018 opneemt en oordeelt over de tone at the top bij dat bankconcern".

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.