Nieuws

'Regeringsfracties gaan niet mee in kritiek beroepsorganisaties op fiscale plannen'

De regeringsfracties in de Tweede Kamer lijken ongevoelig te zijn voor kritiek van verschillende beroepsorganisaties van accountants, fiscale adviseurs en administratieve dienstverleners op de fiscale plannen van het Kabinet-Rutte III.

Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad. Samenwerkende Registeraccountants (SRA), Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), de Nederlandse Orde van Administratie en Belastingdeskundigen (NOAB), en Register Belastingadviseurs (RB) waarschuwden onlangs in een brandbrief dat de fiscale plannen van het Kabinet-Rutte III slecht uitpakken voor mkb-ondernemers.

Het mkb gaat er volgens de vier organisaties financieel nauwelijks op vooruit, terwijl dat wel een kabinetsdoelstelling is. Werknemers die loon uit dienstbetrekking genieten gaan er volgens de organisaties flink op vooruit, maar ondernemers blijven achter. Voor bepaalde groepen zou zelfs een lastenverzwaring dreigen.

Evenwicht

Volgens D66 is de insteek van het regeerakkoord dat de lastenverlichting niet bij bedrijven maar bij mensen terechtkomt. De belastingverhoging in box 2 voor dga's (van 25 naar 28,5 procent) zou nodig zijn om het evenwicht te behouden tussen dga's en ondernemers in box 1 van de inkomstenbelasting, vanwege de verlaging van de winst- of vennootschapsbelasting voor dga's.

De VVD zegt bij de uitwerking van het regeerakkoord er wel op te letten dat de lasten voor mkb-ondernemers ook zullen dalen, maar benadrukt dat niemand wil afwijken van het regeerakkoord. De Christenunie erkent dat werknemers meer voordeel hebben van de plannen dan dga's, maar benadrukt dat ondernemen blijft lonen. Het CDA gaf geen reactie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.