Nieuws

SOMO: aanpak brievenbusfirma's werkt niet

Maatregelen die Nederland neemt om brievenbusfirma's aan te pakken hebben geen effect. Dat stellen onderzoekers van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens SOMO  zijn de geldstromen de afgelopen tijd sterk toegenomen, wat indruist tegen de beloftes van beleidsmakers. Directe buitenlandse investeringen in brievenbus-bv’s zijn sinds 2008, het begin van de crisis, met 75 procent gestegen tot meer dan 4000 miljard euro. Het beeld van de uitgaande geldstromen is vergelijkbaar. Zonder ingrijpen zal ook dit jaar sprake zijn van een toename.

Wil Nederland zijn fiscale reputatie wat opvijzelen, dan is volgens SOMO wijziging van beleid noodzakelijk. DNB moet volgens de stichting meer duiding geven bij de cijfers. Ook moeten veel strengere eisen worden gesteld aan de reële aanwezigheid en economische activiteit van een bedrijf in Nederland.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wijst erop dat hij ook strengere eisen gaat stellen. Hij kondigde dat vorige maand aan bij de presentatie van plannen om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.