Nieuws

Arjan Brouwer: Financiële informatie niet laten verschralen

Door de jongste ideeën over verslagleggingsregels vanuit Brussel worden financiële risico’s van ondernemingen aan het oog onttrokken. Een gevaarlijke ontwikkeling.

Daarvoor waarschuwt Arjan Brouwer (partner bij PwC en hoogleraar externe verslaggeving VU) in een opiniebijdrage in het FD. Ondernemingen moeten in hun jaarverslag steeds meer informatie verstrekken over zaken als milieu-impact, diversiteit, mensenrechten en corruptiebestrijding.

Een goede zaak, maar dergelijke niet-financiële informatie mag niet ten koste gaan van de financiële informatieverschaffing. Dat dreigt te gebeuren, nu de Europese Commissie als onderdeel van het actieplan 'Financing Sustainable Growth' onder meer alternatieven onderzoekt voor het waarderen van langetermijnbeleggingsportefeuilles. Dat kan betekenen dat de werkelijke waardeontwikkeling van deze beleggingen grotendeels buiten de balans en winst-en-verliesrekening blijft.

"Brussel wil dus mogelijk afwijken van internationaal gebruikelijke verslaggevingsregels om specifieke beleidsdoelstellingen te behalen", stelt Brouwer. Volgens hem is dat een onwenselijke trend. "Meer oog voor langetermijnwaardecreatie en duurzaamheid moet je niet realiseren door de financiële effecten en risico’s aan het oog te onttrekken, maar juist door niet-financiële effecten en risico’s sterker te benadrukken", aldus de hoogleraar. "Als je de informatieverschaffing verschraalt en het risicoprofiel van een onderneming onzichtbaar maakt om daarmee investeringen in bedrijven te stimuleren, ben je slecht bezig. Dat is een opmaat naar de volgende crisis. Daar zou de politiek toch niet voor verantwoordelijk moeten willen zijn."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.