Nieuws

'Voorzitter rvc is kritisch over invulling werkgeversrol'

Voorzitters van rvc’s zijn kritischer geworden over hun rvc, met verbeterwensen over de invulling van de werkgeversrol, informatievoorziening aan de rvc en bijscholing van commissarissen. Qua ambitieniveau wordt de lat het hoogst gelegd voor 'samenwerking binnen de rvc'.

Dat blijkt uit het eerste deelrapport van de negende editie van het jaarlijkse Grant Thornton Commissarissen Benchmarkonderzoek van en mede uitgevoerd door Aalt Klaassen en Herbert Rijken. Aan het onderzoek deden 300 commissarissen, bestuurders en secretarissen van rvc’s mee. Het is volgens de onderzoekers de eerste keer dat uit het onderzoek blijkt dat voorzitters kritischer zijn geworden over hun rvc.

Voorzitters van rvc’s hebben breed gedeelde verbeterwensen op de hoofdgebieden van het commissariaat, zoals de invulling van de werkgeversrol, samenwerking tussen rvc en rvb, informatievoorziening aan de rvc, kwaliteit van kennis binnen de rvc (technische competenties zoals financiën en ICT) en bijscholing van commissarissen.

Dit is volgens de onderzoekers opvallend omdat de voorzitter van de rvc in het verleden overall de minste verbeterwensen hadden. Omdat de voorzitter een belangrijke rol speelt bij het functioneren van een rvc biedt dit perspectief om het commissariaat verder te professionaliseren, een wens die commissarissen al langer uiten.

Cultuuromslag

Rvb’s/directies en de secretarissen van de rvc’s geven samen met de commissarissen bij het mkb procentueel gezien het hoogste aantal verbeteringen aan. Niet-commissarissen hebben de meeste verbeterwensen over de werkgeversol, permanente educatie en informatievoorziening aan de rvc. Bart Jonker, partner bij Grant Thornton, vindt vooral het signaal dat de niet-commissarissen afgeven over de werkgeversol en de bijscholing van commissarissen ernstig. “Daar zijn de commissarissen wellicht nog te positief voor zichzelf. Een cultuuromslag op die gebieden lijkt wenselijk.”

Samenwerking

Dit jaar is in de lijst aandachtsgebieden voor het eerst ‘samenwerking binnen de rvc’ qua belang op de eerste plaats gekomen met een fors gestegen score. Bart Jonker: “Deze stijging kan worden veroorzaakt door de toename van nieuwe regels en codes. Daarnaast speelt ook maatschappelijke druk rol. Zoals de discussies over de beloning van toezichthouders en bestuurders in verhouding tot hun tijdsbesteding.”

Samen met de invulling van de toezichtsrol en in iets mindere mate de invulling van informatievoorziening zijn dit de aandachtgebieden die bij alle benchmarks in de top drie staan.

 

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.