Nieuws

OM in beroep tegen verbod vervolging KPMG-accountants

Het Openbaar Ministerie legt zich nog niet neer bij de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland, die het OM niet-ontvankelijk verklaarde in de vervolging van drie voormalige KPMG-accountants, wegens fraude en witwassen in de affaire Ballast Nedam.

De rechtbank zei op 19 april dat de strafvervolging van de accountants onbehoorlijk en onbegrijpelijk is. Het OM vervolgt namelijk niet degenen die bij Ballast Nedam verantwoordelijk zijn voor de omkoping van overheidsfunctionarissen in Saoedie Arabië en Suriname. Daarbij komt dat de feiten zich ongeveer vijftien jaar geleden voordeden. Bovendien waren de officieren van justitie die de zaak inhoudelijk behandelen het feitelijk al eens over een schikking met de voormalig accountants. 

Appel

De top van het Openbaar Ministerie wil de de strafvervolging echter doorzetten. Het OM laat weten dat het appel heeft ingesteld om "de termijn zeker te stellen". Het OM vindt de uitspraak "zeker aanvechtbaar", maar weet nog niet of het dit hoger beroep ook zal doorzetten.

Wanneer het OM dat doet zal het veel tijd kosten voordat de zaak inhoudelijk kan worden hervat. En volgens het OM "spelen er meer aspecten die ook gewogen moeten worden". Door nu alvast hoger beroep in te stellen, heeft het OM meer tijd om een afgewogen beslissing te nemen. 

Achtergrond: 'OM hanteert dubbelloops geweer bij verhullen van fraude'

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.