Nieuws

'Toename bedrijfsrisico's door uitputting grondstoffen'

De risico's op bedrijfsschade, aansprakelijkheid en aantasting van winsten en bedrijfsmodellen neemt voor bepaalde bedrijfssectoren steeds sneller toe doordat natuurlijke grondstoffen steeds schaarser worden.

Dat stelt verzekeraar Allianz op basis van een analyse van data van het onderzoeksbureau MSCI ESG Research. "Natuurlijke hulpbronnen zoals schone lucht en zuiver water zijn van essentieel belang voor bedrijven. Tegelijkertijd bestaat vandaag de dag het risico dat deze massaal verdwijnen. Gebrekkig risicomanagement rondom natuurlijke rijkdommen, het zogeheten natural capital, heeft gevolgen die verder reiken dan de impact op het milieu", aldus Allianz. Volgens Allianz bedraagt de impact van de honderd belangrijkste vormen van schade aan het millieu wereldwijd 4.700 miljard dollar per jaar.

Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen is volgens Allianz nodig voor het toekomstig succes van veel bedrijven, maar bij veel bedrijven zouden sectorspecifieke inzichten ontbreken over het soort bedreigingen waar de bedrijven mee te maken kunnen krijgen.

Op basis van de data van MSCI alle bedrijfssectoren verdeelt Allianz twaalf grote bedrijfssectoren over drie gevarenniveaus: danger zone, middle zone en safe haven. De olie en gas-, mijnbouw-, voedings- en transportsectoren zitten volgens Allianz in de danger zone. Zeven sectoren behoren tot de middle zone: bouw, nutsbedrijven, textiel, chemie, productie, farma- en automotive. Telecom is de enige sector die in de 'veilige zone' zit.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.