Nieuws

Accountant mag onkostenvergoeding europarlementariërs niet controleren

Leden van het Europees Parlement willen geen verantwoording afleggen over de besteding van hun maandelijkse onkostenvergoeding. Voorstellen voor meer transparantie zijn weggestemd door het bureau van het parlement.

De 751 leden (inclusief de voorzitter) van het Europees Parlement ontvangen maandelijks elk 4.416 euro aan algemene onkostenvergoeding, bedoeld voor zaken als kantoorhuur, aanschaf van kantoormaterialen, telefoongebruik en dergelijke. In totaal kost de onkostenvergoeding daarmee jaarlijks bijna veertig miljoen euro. De netto vergoeding komt boven op hun maandelijkse brutosalaris van ruim 8.600 euro per maand en een aanwezigheidsvergoeding van 300 euro per dag.

Uitgaven bijhouden

Tot nu toe hoeven de europarlementariërs geen inzicht te geven in de besteding van hun onkostenvergoeding, bijvoorbeeld via het overleggen van bonnetjes. Volgens de voorstellen moesten de parlementariërs voortaan hun uitgaven bijhouden en door een externe accountant laten controleren. Ook zouden de uitgaven voortaan gepubliceerd worden en moesten ongebruikte vergoedingen door parlementariërs na afloop van hun termijn worden teruggestort.

De voorstellen zijn echter afgewezen door een meerderheid van het bureau, dat bestaat uit de vice-fractievoorzitters van de politieke partijen in het Europees Parlement. Afgesproken is alleen dat de onkostenvergoeding niet meer op dezelfde bankrekening als het salaris mag worden gestort, maar op een aparte rekening. Dat wordt echter niet gecontroleerd.

Zakkenvullers

De Nederlandse europarlementariërs zijn wel voorstander van meer transparantie en hanteren daarom soms eigen verantwoordingsregels. VVD-europarlementariër Hans van Baalen spreekt van een “grote gemiste kans”. Bij de VVD wordt maximaal de helft van de onkostenvergoeding gestort, omdat niemand een eigen kantoor huurt. Volgens Van Baalen controleert een accountant de uitgaven en wordt daarover verantwoording afgelegd aan het hoofdbestuur van de partij.

SP-europarlementariër Dennis de Jong vindt een en ander "te gek voor woorden" en noemt zijn collega-parlementsleden “zakkenvullers” die door hun "graaigedrag" hun geloofwaardigheid verliezen, terwijl ze zich druk maken over het slechte imago van het Europees Parlement. Volgens hem stellen Duitse leden van het Europees Parlement dat ze op basis van hun nationale wetgeving niet door ambtenaren gecontroleerd mogen worden. "Maar een externe accountant is geen ambtenaar maar een onafhankelijk controleur." De Jong noemt controle door een accountant "het minste dat je van europarlementariërs kunt verwachten".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.