Nieuws

'Klassieke criteria voor selecteren commissarissen nog steeds dominant'

Klassieke competenties als bestuurlijke ervaring, netwerk in Nederland, financiële kennis, operationele ervaring en juridische kennis blijken nog steeds de dominante selectiecriteria te zijn voor het aantrekken van commissarissen, ondanks de vraag naar andere kwaliteiten.

Dat blijkt uit het 'Commissarissen benchmarkonderzoek 2017-2018 deel II' van Grant Thornton. Competenties als marketing, ICT en technologisch kennis wordt nog altijd weinig op geselecteerd. Op deze gebieden geven commissarissen, directeuren en secretarissen van rvc’s echter al jarenlang aan dat verbetering zeer wenselijk is.

Commissarissen hebben volgens Grant Thornton nog steeds een duidelijke voorkeur om op deze gebieden externe expertise in te huren. Bart Jonker, partner bij Grant Thornton: "De vraag is of dat altijd, en zeker ten aanzien van de genoemde kennisgebieden, een juiste keuze is. Een wijziging in de samenstelling van de rvc lijkt, gezien het langdurige karakter van de verbeterwensen, meer voor de hand te liggen."

Een belangrijke verbeterwens van de commissarissen betreft het meer gebalanceerd zijn van de richtlijnen voor het aanstellen van commissarissen, met meer aandacht voor bedreigingen en kansen. Jonker: "De indruk bestaat dat er verhoudingsgewijs teveel nadruk is gelegd op sectorkennis of -ervaring. Hierdoor bestaat het gevaar dat sectorblindheid wordt gestimuleerd. Uit oogpunt van risicobeheersing is dat een onwenselijke situatie."

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.