Nieuws

Zakelijke dienstverlening groeit al vijf jaar sneller dan economie

Dit jaar groeit de sector zakelijke dienstverlening opnieuw sneller dan de economie. Met 4,5 procent is de volumegroei volgens ING Economisch Bureau voor het vijfde jaar op rij groter dan de totale economische groei. De investeringen van bedrijven nemen in 2018 verder toe en voor de dienstverlening belangrijke afnemers groeien verder. Het vertrouwen onder zakelijke dienstverleners ligt dan ook op recordniveau.

Zakelijke dienstverlening groeit stevig door

Ook in 2018 groeit de zakelijke dienstverlening in een stevig tempo, voor het vijfde jaar op rij. ING Economisch Bureau verwacht dat de volumegroei uitkomt op 4,5 procent. Dit is nog altijd meer dan de verwachte bbp-groei, maar iets lager dan in 2017.

De investeringen van bedrijven nemen in 2018 verder toe en de economische activiteit in voor de dienstverlening belangrijke sectoren groeit verder door. Uitzenders behoren opnieuw tot de snelste groeiers in de sector. Binnen de kennisintensieve zakelijke dienstverlening blijft advisering een belangrijke groeidriver, waarvan onder meer de organisatieadviesbureaus en de accountantskantoren de vruchten plukken.

Ondernemers optimistisch

Dat het nog altijd goed gaat in de sector blijkt uit de vertrouwensindicatoren. Het ondernemersvertrouwen ligt met 19 gemiddeld over het afgelopen jaar op recordniveau. Van de specialistische zakelijke dienstverleners gaf in het tweede kwartaal 19 procent aan dat het economisch klimaat was verbeterd, vergelijkbaar met de verwachting van de overige zakelijke dienstverleners. Bovendien verwacht ongeveer een kwart van de ondernemers in deze sector het personeelsbestand uit te breiden.

"Het vinden van geschikt personeel wordt steeds moeilijker. Bijna een derde van de zakelijke dienstverleners ziet dit nu als groeibelemmering", zegt sectoreconoom Ferdinand Nijboer van het ING Economisch Bureau. Het aantal werknemers is in het eerste kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder desondanks met 27 duizend toegenomen. Dit is nog exclusief de banengroei via de uitzendbranche (+66 duizend).

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.