Nieuws

Accountant RUG kritisch over financiering Chinese campus

De externe accountant van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft 'grote vraagtekens' gezet bij een miljoeneninvestering van de universiteit in de opzet van een zustercampus in China. Dat meldt het FD.

Volgens de krant werd bijna drie miljoen euro aan 'oorspronkelijk publiek geld' in de zustercampus in China gestoken. Dat ging in tegen de opdracht van toenmalig onderwijsminister Bussemaker, die eind 2015 bepaalde dat voor het project alleen privaat geld mocht worden gebruikt.

De zustercampus van de Groningse universiteit werd al gebouwd in de Chinese stad Yantai, maar in februari van dit jaar ging de stekker uit het project. Dat had zowel te maken met de gebrekkige financiële onderbouwing als met zorgen over de academische vrijheid in China. De voorbereiding van het project, eerder begroot op één miljoen euro, had toen al 2,8 miljoen gekost.

Vraagpunt

"Ook de externe accountant van de universiteit en de Onderwijsinspectie plaatsten in vertrouwelijke documenten grote vraagtekens bij de financiering van het project in China", aldus het FD. "Met kunst- en vliegwerk 'herclassificeerde' de universiteit in de jaarrekening 2015 publieke middelen uit drie voorgaande jaarrekeningen als privaat geld. In een vestzak-broekzaktransactie verkocht de RUG een dochterbedrijf aan zichzelf. Die opbrengst merkt de universiteit ook aan als privaat geld."

Volgens extern accountant PwC zorgde de universiteit voor extra investeringsruimte door bijna een miljoen euro aan publiek vermogen te oormerken als privaat vermogen. "Onderdeel hiervan was het 'herclassificeren' in 2015 van € 450.000 die de jaarrekeningen van 2012, 2013 en 2014 nog boekten als publiek naar de nieuwe post 'bestemmingsreserve privaat'", schrijft de krant in haar reconstructie. De accountant noemt die verschuiving in een interne rapportage een 'vraagpunt', maar laat nader onderzoek achterwege omdat het bedrag onder de controle- en rapportagegrens ligt.

Navraag verantwoording

De omstreden financiering van het mislukte campusproject in China kwam aan het licht na onderzoek van het universiteitsraadslid Jasper Been, vertegenwoordiger van studentenbeweging Democratische Academie Groningen (DAG). De Onderwijsinspectie doet navraag naar de verantwoording van het project door de universiteit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.