Nieuws

Scheringa gaat DNB-medewerkers horen over 'lek' rond faillissement DSB

Negen jaar na het faillissement van DSB Bank vinden begin september getuigenverhoren plaats over het "opzettelijk lekken van informatie" door De Nederlandsche Bank (DNB) ten tijde van het aanvragen van de noodregeling voor DSB.

Dat meldt de stichting DS Claim, opgericht door investeerders om oud-DSB-topman Dirk Scheringa "gerechtigheid, eerherstel en genoegdoening te geven". Vanuit de claimstichting is onderzoek gedaan naar de rol van DNB en de Nederlandse Staat bij het faillissement van DSB. Het eerdere Rijksrecherche-onderzoek naar de gang van zaken "klopt op cruciale onderdelen feitelijk niet", aldus de stichting.

In oktober 2009 leidde een stroom van negatieve publiciteit en een bankrun tot het faillissement van DSB. Scheringa verwijt de toezichthouder onzorgvuldig handelen en acht DNB daarom schadeplichtig. Het gaat volgens de stichting om een claimbedrag van 830 miljoen euro.

DNB, de AFM en de staat zijn formeel aansprakelijk gesteld. DNB en het ministerie van Financiën stelden eerder dat het faillissement van DSB al grondig is onderzocht en een getuigenverhoor niet nodig is.

Staatsgeheim

Geert-Jan Knoops, advocaat van Scheringa, wil getuigen horen over het weekend van 10 oktober 2009. DNB en toenmalig minister van Financiën Wouter Bos voerden destijds intensief overleg over DSB. "Zij spraken daar veel te openlijk over, ondanks het feit dat deze zaak die vrijdag 9 oktober in het kabinet nog tot staatsgeheim was verklaard. Alles werd ook in gereedheid gebracht voor berichtgeving over een noodregeling; aan een ander scenario werd niet gedacht", aldus de claimstichting. "Strenge communicatieprotocollen en strikte geheimhouding, die DNB voor andere financiële instellingen wel afdwingt, nam men zelf hier als toezichthouder geheel niet in acht."

Volgens DS Claim was DSB op dat moment solvabel genoeg, maar leidde het uitlekken van de discussie over een noodregeling via de landelijke pers tot een hernieuwde bankrun. "Het lek was zodoende de directe aanleiding tot de val van DSB."

Advocaat Knoops verhoort oud-DNB-directeur Lex Hoogduin, voormalig toezichthouder Jaap Holthuizen en hoofd communicatie Benno van der Zaag van DNB. Ook oud-directeur financiële markten van het ministerie van Financiën Gita Salden en Charles Wijnker, voormalig afdelingshoofd marktgedrag bij het ministerie worden ondervraagd.

Afwikkeling

De claimstichting stelt dat het goed gaat met de nog lopende afwikkeling van DSB (inmiddels Finqus). Alle openstaande schulden worden voldaan en daarna zou er nog circa één miljard euro over zijn. "Daarvan kan zelfs de wettelijke interest over de afgelopen jaren nog aan iedereen worden uitgekeerd."

De curatoren van DSB gaven in mei van dit jaar aan dat 262 schuldeisers, die niet akkoord gingen met een eerder terugbetalingsaanbod, nog € 974 mln aan vorderingen hadden uitstaan bij DSB Bank. Duizenden andere schuldeisers stemden wel in met een compensatieregeling.

In april 2015 oordeelde  de rechtbank in een eerdere zaak dat DNB niet aansprakelijk was voor de schade als gevolg van het faillissement van DSB Bank. Vorderingen van de curatoren van DSB en gedupeerden, die stelden dat DNB fouten had gemaakt bij het toezicht en het verstrekken van noodfinanciering, werden afgewezen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.