Nieuws

'Uurtarief freelancers financiële sector stijgt'

Het tarief van freelancers is in 2018 tot dusver flink gestegen. Met name het uurtarief van zelfstandigen uit de financiële en administratieve sector stijgt hard.

Dat concludeert Hoofdkraan op basis van eigen onderzoek. Het gemiddelde uurtarief van alle freelancers die adverteren via Hoofdkraan.nl stijgt naar gemiddeld 46 euro per uur, een stijging van 7 procent. "Met name freelancers in de financiële dienstverlening verdienen fors meer. Zij verdienen in 2018 gemiddeld 45 euro per uur, 10 procent meer dan vorig jaar."

Financiële sector

De gemiddelde tarieven die worden gemeld door de verschillende freelancer-platforms zoals Hoofdkraan, Freelancer.nl en Planet Interim, of websites als Consultancy.nl en ZZP Centrum kunnen flink uiteenlopen. Zo meldt Planet Interim bijvoorbeeld een gemiddeld uurtarief voor de financiële sector van 79 euro per uur, 34 euro meer dan bij Hoofdkraan. Loonwijzer.nl geeft voor dezelfde sector een bandbreedte aan van 60 tot 160 euro per uur.

Een zelfstandige accountant verdient volgens Loonwijzer tussen de 40 en 120 euro per uur en volgens ZZP Centrum 90 euro per uur. Volgens Hoofdkraan ligt dat voor accountants in 2018 op 56 euro, 7 procent hoger dan vorig jaar (53 euro). Hoofdkraan-directeur Niels Goossens legt uit dat het aantal opdrachten dat Hoofdkraan voor accountants verwerkt echter klein is, waardoor er niet te veel waarde aan dat getal moet worden gegeven. "Dat tarief is berekend op basis van zo'n 35 uitgebrachte offertes. Dat is voor ons een te klein aantal om in het onderzoeksrapport als datapunt mee te nemen."

Verschillen

Goossens beaamt ook dat er flinke verschillen kunnen zitten in de uurtarieven die de verschillende platforms melden. "Het klopt inderdaad dat er veel verschillende onderzoeken worden gedaan naar de tarieven van freelancers. De uitkomsten kunnen natuurlijk door veel verschillende factoren worden beïnvloed, bijvoorbeeld door de manier waarop de data wordt verzameld (enquêtes, databasegegevens, interviews, externe bronnen etc.). Wij hebben inzicht in het uurtarief dat een freelancer daadwerkelijk op zijn offerte vermeldt. Dat hoeft bijvoorbeeld niet altijd overeen te komen met het uurtarief dat hij graag zou willen ontvangen."

Daarnaast is het volgens Goossens zo dat elk platform een specifieke doelgroep aantrekt, wat automatisch zorgt voor segmentatie. "Daardoor zijn de onderzoeken onderling minder goed met elkaar te vergelijken. Naar onze mening is het juist goed dat er verschillende onderzoeken worden gedaan, zodat er een zo breed mogelijk beeld wordt geschetst van de markt."

Hoogste tarief

Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste van Nederland, nu is dat Flevoland. Drenthe maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 13 procent. In de Randstad ontlopen de tarieven elkaar maar weinig. De tarieven in Noord-Hollland, Zuid-Holland en Utrecht zijn respectievelijk 47, 44 en 45 euro per uur. De Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met een gemiddeld tarief van 54 euro.

Van de vier grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een uurtarief van gemiddeld 48 euro. Vorig jaar was dit nog 44 euro. Den Haag heeft een mooie tweede plek bemachtigd, met een uurtarief van 47 euro. In Amsterdam lijkt de tariefdaling van de afgelopen jaren een halt te zijn toegeroepen. Het tarief is namelijk voor het eerst weer gestegen naar 44 euro per uur. Rotterdam verliest daarentegen fors (10 procent ten opzichte van vorig jaar) met een tarief van slechts 41 euro per uur.

Economie

Volgens Goossens profiteren ook freelancers nu eindelijk mee van de aantrekkende economie. Hij verwacht dat deze stijging in 2018 zal gaan doorzetten. "Ook freelancers lijken te profiteren van de krappe arbeidsmarkt, wat zorgt voor een betere concurrentiepositie. Zo kunnen zelfstandigen een markconform uurtarief vragen."

De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. "Opdrachtgevers hebben moeite om vast personeel te vinden, waardoor freelancers weer meer in trek zijn. Steeds meer opdrachtgevers durven inmiddels ook omvangrijkere opdrachten online uit te zetten. Dit biedt mooie kansen voor freelancers in Nederland."

» Hoofdkraan uurtarieven-onderzoek

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.