Nieuws

Europarlementariërs mogen onkosten geheim houden

Europarlementariërs hoeven geen openheid van zaken te geven over hoe zij hun maandelijkse onkostenvergoeding van 4.400 euro spenderen.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld  in een zaak die was aangespannen door een groep journalisten uit 28 EU-landen. Ook de NOS was betrokken bij de zaak. De journalisten hadden in de verschillende landen wob-verzoeken gedaan om de uitgaven van publiek geld in te zien, maar omdat het "te veel werk" was om de documenten openbaar te maken en vanwege "privacybescherming" werden de wob-verzoeken afgewezen door het Europees Parlement.

De rechter vindt dat de verzoeken terecht geweigerd zijn, omdat de documenten persoonlijke gegevens bevatten en omdat de journalisten niet duidelijk hebben gemaakt waarom het openbaar maken van de gegevens "passend en proportioneel" is.

Europarlementariërs ontvangen 8.611 euro per maand aan salaris, plus pensioen, evenals 4416 euro onkostenvergoeding, die bedoeld is voor kantoorkosten. Daarnaast krijgen ze eerste klas-reiskosten vergoed en 313 euro per dag voor hun verblijfskosten, wanneer zij aan het werk zijn in Brussel en Straatsburg. Sinds 2009 moeten parlementariërs wel bonnetjes overhandigen voor reiskosten, maar voor de 313 euro per dag hoeft dit niet en voor de 4416 euro onkostenvergoeding ook niet. Bijna alle 26 Nederlandse Europarlementariërs laten hun onkostenvergoedingen wel controleren.

Spookkantoren

Het consortium van onderzoeksjournalisten ontdekte dat de meeste parlementariërs de volledige onkostenvergoeding claimen en slechts een handjevol parlementariërs geld terugstort dat zij niet gebruiken. Daarnaast ontdekten zij 249 'spookkantoren', waar parlementariërs zogenaamd kantoorruimte huren van hun onkostenvergoeding, maar waar zij helemaal niet blijken te werken.

Transparency International zegt enorm teleurgesteld te zijn in het vonnis. De journalisten hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Eerder werden voorstellen voor meer transparantie rondom declaraties en vergoedingen vanuit het Europees Parlement zelf ook al weggestemd  door het bureau van het parlement. 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.