Nieuws

'Faillissement Carillion kost Britten ruim 180 miljoen pond'

Het faillissement van de Britse bouwgigant Carillion kost de Britse belastingbetaler waarschijnlijk ruim 180 miljoen pond, waarvan 50 miljoen naar PwC gaat.

In totaal zal het faillissement ongeveer 500 miljoen pond kosten. Bij het omvallen van Carillion zat er nog maar 29 miljoen pond in de boedel van Carillion.

PwC, dat als bijzonder bestuurder een belangrijke rol speelt bij de afwikkeling van het faillissement, kreeg eerder veel kritiek te verduren vanwege de tarieven die het in rekening brengt voor zijn werkzaamheden. Zo verdienden pensioenspecialisten van PwC 1.156 Britse pond per uur en rekende het 20,4 miljoen pond voor de eerste acht weken werk.

Te rooskleurig

Carillion, dat zo'n 43 duizend medewerkers heeft, deed veel opdrachten voor de Britse overheid, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen en gevangenissen. De bouwgigant maakte gebruik van agressieve financiële verslaggeving om een rooskleurig beeld te schetsen naar de markt en ging begin dit jaar failliet na enkele winstwaarschuwingen. Volgens twee onderzoekscommissies zijn controlerend accountant KPMG, internal auditor Deloitte en de Britse toezichthouder FRC allemaal te laks geweest in hun taken.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.