Nieuws

IIA: 'Cybersecurity topprioriteit voor internal audit in 2019'

Internal auditors zien cybersecurity als belangrijkste prioriteit voor internal auditors in 2019, gevolgd door gegevensbescherming en digitalisering.

Dat meldt IIA Nederland. Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben diverse Europese Instituten van Internal Auditors, waaronder IIA Nederland, onderzocht wat de hot topics zijn voor de auditplanning voor het komende jaar. In zeven Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Zweden) werden hoofden internal audit van toonaangevende ondernemingen uit verschillende bedrijfstakken geïnterviewd voor het rapport 'Risk in Focus'.

Cybersecurity is duidelijk het grootste aandachtspunt voor chief audit executives. "Maar liefst twee derde (66 procent) van alle respondenten geeft aan dat cybersecurity een van de vijf belangrijkste risico's is waarmee hun organisatie wordt geconfronteerd. Dit geldt voor de internal-auditfuncties in alle deelnemende landen en alle sectoren. Tegelijkertijd blijkt echter ook dat er sprake is van een grote diversiteit in relevante risico's", aldus IIA Nederland.

Twee topics die door de Nederlandse respondenten relatief hoog worden ingeschat, zijn cultuur en duurzaamheid. IIA: "Dit zou verband kunnen houden met de hernieuwde Corporate Governance Code, waarin beide onderwerpen expliciet tot uiting komen, respectievelijk als element van effectieve governance en lange termijn waardecreatie."

Top 9 opkomende risico's

 1. Cybersecurity: ICT governance & derde partijen
 2. Gegevensbescherming & strategieën in een post-AVG-wereld
 3. Digitalisering, automatisering & AI: adoptie van technologie
 4. Duurzaamheid: milieu & sociale ethiek
 5. Compliance omtrent anti-omkoping en anti-corruptie
 6. Communicatie: bescherming van merk en reputatie
 7. Cultuur op de werkplek: discriminatie en ongelijkheid
 8. Handel in een nieuw tijdperk: protectionisme en sancties
 9. Risicogovernance en beheersing: aanpassen aan verandering

» Rapport 'Risk in Focus: Hot Topics voor Internal Audit in 2019'

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.