Nieuws

Pheijffer: 'Accountant is aandeelhouders ING antwoorden schuldig'

Aandeelhouders van ING hebben recht op degelijke antwoorden van controlerend accountant EY. Dat stelt Marcel Pheijffer in een artikel over de witwasaffaire bij de bank.

Volgens Pheijffer kan er "geen enkele discussie" over zijn dat accountants bij de controle van banken rekening moeten houden met witwasrisico's. De hoogleraar velt in zijn betoog geen oordeel over EY en opvolgend accountant KPMG in de ING-zaak. "Uiteraard kan de controle goed zijn uitgevoerd en goed in het dossier zijn vastgelegd."

Wel vindt Pheijffer dat EY naar de aandeelhouders van ING met "deugdelijk onderbouwde antwoorden" moet komen op de vragen die beleggersvereniging VEB eind vorige week stelde. Als die antwoorden niet komen kan hij zich "goed voorstellen" dat aandeelhouders een juridische procedure starten tegen EY, waarin zij zelf vragen stellen over de werkzaamheden van de accountant.

"Nu de ING-kwestie dusdanig openbaar is geworden dat het feitenrelaas van het OM duidelijk inzicht geeft waar de omissies bij EY's controlecliënt zaten, is een eventuele verwijzing van de kant van EY naar geheimhouding een argument dat de rechter in een procedure mogelijk niet direct zal overtuigen", aldus Pheijffer.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.