Nieuws

2018 recordjaar voor FCPA-schikkingen

In 2018 moesten zestien bedrijven bij elkaar een recordbedrag betalen van 2,89 miljard dollar aan de VS wegens overtredingen van de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA).

Dat meldt Transparency International. De Department of Justice (DOJ) en de Securities and Exchange Commission (SEC), handhavers van de FCPA, incasseerden daarmee bijna een miljard meer dan vorig jaar. Het hoogste bedrag, en ook meteen de grootste schikking die de VS ooit trof, was de 1,78 miljard dollar die Petrobras moest ophoesten. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf heeft volgens de autoriteiten honderden miljoenen aan steekpenningen voor Braziliaanse politici gefinancierd en de boekhouding vervalst om die betalingen uit het zicht te houden.

De nummer twee is de Franse bank Société Générale, die 585 miljoen dollar moest betalen wegens het betalen van ruim 90 miljoen dollar aan steekpenningen aan het Khadaffi-regime in Libië. Op de derde plaats staat technologiebedrijf Panasonic, dat 280 miljoen dollar moest betalen omdat het in het Midden-Oosten en Azië consultants omkocht zodat Panasonic entertainmentsystemen in vliegtuigen kon verkopen.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.