Nieuws

Bitcoin bestaat tien jaar

De bitcoin bestond op 12 januari precies tien jaar. Op dezelfde datum in 2009 werd de eerste digitale transactie van vijftig bitcoin gedaan. Inmiddels zijn er 372 miljoen bitcointransacties geweest.

Momenteel gaat via honderdduizenden overboekingen dagelijks zo'n vijf tot zeven miljard dollar aan bitcoins heen en weer tussen gebruikers. Verwachting is dat de bitcoin binnen enkele maanden door de grens van 400 miljoen transacties zal breken.

Whitepaper

De eerste digitale transactie in bitcoins was afkomstig uit een account (wallet) van ene Satoshi Nakamoto. Die had een paar maanden eerder de digitale munt gepresenteerd als reactie op de kredietcrisis en het gebrek aan vertrouwen in banken en overheden. Volgens sommigen bestond de digitale munt daarom op 31 oktober 2018 al tien jaar. Op die datum in 2008 verscheen het Bitcoin whitepaper, een document waarin Nakamoto de technologie en implicaties van de bitcoin beschreef voor een community van cryptografen, zogenoemde Cypherpunks.

Aangenomen wordt dat Nakamoto een schuilnaam is, van wie is nog altijd onbekend. De eerste bitcoin-ontvanger was wel bekend: privacy-activist Hal Finney, onder meer het brein achter versleutelingssoftware Pretty Good Privacy (PGP). Volgens geruchten was Finney ook de man achter Satoshi Nakamoto en had hij de eerste bitcoins dus aan zichzelf overgemaakt. Finney heeft dit echter tot aan zijn dood in 2014 altijd ontkend.

Pizza's

Pas in 2010 werd de bitcoin voor het eerst gebruikt om iets mee te kopen, toen iemand 10.000 bitcoin betaalde voor twee pizza's. Omgerekend was de waarde daarvan toen 25 dollar; bij de huidige koers van de digitale munt zou dat 36 miljoen dollar zijn. Op het hoogtepunt van de bitcoin, eind 2017, zouden de pizza's zo'n 200 miljoen dollar hebben gekost.

In 2017 steeg de koers van nog geen duizend dollar naar zo'n 20.000 dollar. Sindsdien daalt de digitale munt in waarde. Sinds half december 2018 schommelt de bitcoin rond de 4.000 dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.