Nieuws

Boardroompanel BNR: 'moeilijke taak' voor Commissie Toekomst Accountancysector

De nieuwe Commissie Toekomst Accountancysector heeft een "hele moeilijke taak" gekregen van minister Hoekstra van Financiën. Dat zeggen de deelnemers aan het 'Boardroompanel' in een uitzending van BNR Zakendoen.

Volgens de panelleden is de samenstelling van de nieuwe commissie zodanig dat ze grondig onderzoek kan en zal doen. "Ik hoop dat het samen met initiatieven uit de sector zelf kan leiden tot snellere progressie dan in 2018 het geval was", zegt panellid Tanja Nagel, commissaris bij EY en Kas Bank en voormalig ceo van Theodor Gillissen.

Het Boardroompanel besprak op 3 januari tijdens een uitzending van BNR Zakendoen de instelling van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Naast Tanja Nagel hadden in het panel zitting Louise Gunning-Schepers (voorzitter raad van commissarissen bij Schiphol Group en ONVZ) en Helene Vletter-van Dort (hoogleraar financieel recht en governance Erasmus Universiteit en commissaris bij onder meer Intertrust, NN Group en Barclays).

"Vraag is wat een Nederlandse commissie die met aanbevelingen komt voor Nederland precies kan bewerkstelligen bij internationale kantoren, die geleid worden door mensen op internationaal niveau", aldus het panel. Eventuele nieuwe Nederlandse wetgeving voor accountants "gaat daar toch op een governanceprobleem stuiten".

Het Boardroompanel heeft "alle vertrouwen" in de mensen die in de CTA zitting hebben, maar die zullen wel "compleet out of the box moeten gaan denken om met iets te komen dat al niet ergens op tafel ligt". De recent door de AFM gepresenteerde alternatieve modellen voor de accountantssector verdienen volgens de panelleden zeker nadere studie. Ook moet er meer duidelijkheid komen over wat er van accountants wel of niet mag worden verwacht.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.