Nieuws

Google sluist bijna 20 miljard euro via Nederland naar Bermuda

Google heeft in 2017 19,9 miljard euro via Nederland doorgesluisd naar belastingparadijs Bermuda.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Google gebruikt sinds 2004 een Nederlandse houdstermaatschappij zonder werknemers, Google Netherlands Holdings, om royalty's, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google, naar Google Ireland Holdings Unlimited te verplaatsen.

Die vennootschap houdt de merkrechten voor Google buiten de VS. Google Ireland Holdings Unlimited is in Ierland gevestigd, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Daar is het bedrijf ook belastingplichtig, maar Bermuda heft geen vennootschapsbelasting.

Deze belastingtruc staat bekend als de 'Double Irish' met een 'Dutch sandwich', en is momenteel nog legaal. Onder internationale druk heeft Ierland echter de wetgeving aangepast waardoor het vanaf 2020 niet meer mogelijk zal zijn om deze Nederlands-Ierse route te blijven gebruiken.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.