Nieuws

Hervormingsvoorstellen AFM 'missen kern van het probleem'

De eind november door de AFM gepresenteerde voorstellen voor hervorming van de accountantssector raken niet de kern van het probleem. Dat stelt Jeroen Suijs, hoogleraar financial accounting aan de Erasmus School of Economics, in een recente opiniebijdrage in het FD.

Om de 'ontwerpfouten' van de accountantssector te verduidelijken maakt Suijs een vergelijking met het onderhoud aan personenauto's. "Net als bij de accountantscontrole is hier sprake van een credence good: als consument dien je volledig te vertrouwen op de kunde, kennis en onafhankelijkheid van de garagehouder."

Volgens Suijs gaan autobezitters niet snel akkoord met een voorstel van hun garagehouder om op kosten van de klant een door de garagist gekozen "onafhankelijke expert" in te huren, die bij zijn onderzoek naar noodzakelijk onderhoud alleen contact heeft met die garagist. "Vreemd genoeg is dit wel hoe de markt voor de accountantscontrole is georganiseerd."

In de optiek van Suijs zijn zowel de maatschappij als het accountantsberoep er bij gebaat dat de accountantscontrole minder een credence good wordt. "Laat de controlerend accountant meer rapporteren over welke werkzaamheden wel of niet zijn uitgevoerd en - nog belangrijker - wat hiervan de bevindingen zijn."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.