Nieuws

ING verlaagt bonussen vanwege schikking in witwaszaak

De bonuspot voor ING-medewerkers zal vanwege de megaschikking met het OM in de veelbesproken witwasaffaire een stuk kleiner zijn dan de ruim 403 miljoen euro die de bank in 2017 verdeelde onder haar medewerkers.

Dat bevestigt een woordvoerder van de ING tegen het Financieele Dagblad. De ING wil niet zeggen hoeveel er van de bonuspot afgaat. Het personeel is woensdag via een webcast op de hoogte gebracht. Volgens bronnen binnen de bank zal er voor de meeste mensen "bijna niks" overblijven. De leden van de raad van bestuur lieten kort na de bekendmaking van de schikking al weten dat zij af zouden zien van een bonus over 2018.

Verantwoordelijkheid

Vakbond FNV wil dat de raad van commissarissen van ING vrijwillig een deel van zijn beloning opgeeft als symbolische daad. Dat er door de schikking geen bonussen zijn voor het gewone personeel dat met de hele zaak niets van doen had, terwijl de commissarissen niets inleveren, noemt bondsbestuurder Gerard van Hees "stuitend". Volgens hem is de raad van commissarissen "heel sturend" geweest in de zaak.

Van Hees roept daarom ING-voorzitter Hans Wijers op om een deel van zijn beloning aan een goed doel te geven. "Laat zien dat je je verantwoordelijkheid neemt als voorzitter en stel een symbolische daad. En roep je commissieleden op om jouw voorbeeld te volgen." Wijers krijgt volgens FNV jaarlijks meer dan 100 duizend euro voor zijn werkzaamheden voor ING.

Schikking

Begin september werd bekend dat ING voor in totaal 775 miljoen euro een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM), wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.