Nieuws

ING schikt voor honderden miljoenen met OM

ING heeft een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) wegens betrokkenheid bij witwaspraktijken. De bank stemt in met een boete van 675 miljoen euro en terugbetaling van 100 miljoen euro aan de overheid.

De bank erkent tekort te zijn geschoten bij het voorkomen van witwassen, onder andere in de affaire rondom het Russische telecomconcern VimpelCom. ING had eerder al gemeld dat boetes, straffen en andere uitkomsten van het onderzoek naar betrokkenheid bij corruptie, witwassen en het eigen cliëntacceptatiebeleid “aanzienlijk" konden zijn.

De bank maakte in het jaarverslag over 2016 voor het eerst bekend dat zij onderwerp was van strafrechtelijk onderzoek. De kwestie heeft betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING schoot onder meer tekort bij het volgen van procedures rondom cliëntenonderzoek ter voorkoming van financieel-economische criminaliteit.

ING zegt maatregelen te hebben genomen tegen een aantal (oud) medewerkers die verantwoordelijk waren voor uitvoering van beleid en procedures. Zo is de variabele beloning van personeel teruggevorderd en zijn sommige taken opgeschort. Ook zijn maatregelen genomen om het risicobeheer te verbeteren. De bank wil het bewustzijn en het naleven van regels door haar personeel verbeteren.

Positie topman

De totale impact van de schikking van 775 miljoen euro voert de bank in de cijfers over het derde kwartaal op als buitengewone last. Het schikkingsbedrag is nog iets hoger dan de schikking die Rabobank enkele jaren geleden trof vanwege de Liboraffaire. Topman Piet Moerland van Rabobank trad daarop af.

ING-ceo Ralph Hamers, die eerder dit jaar in het nieuws kwam toen zijn loonsverhoging werd teruggedraaid, wil niet aftreden. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid door maatregelen te nemen, stelt de ceo in een toelichting op BNR Nieuwsradio. "De conclusie is helder. We hebben het niet goed gedaan, er mag veel beter worden verwacht van ons." Het bestuur van ING ziet vanwege de kwestie wel af van bonussen dit jaar.

Ernstig

Volgens VEB-directeur Paul Koster blijkt uit de ING-zaak dat banken hun zaken nog niet op orde hebben en intern meer aandacht moeten geven aan risicobeheersing. "Elke bankbestuurder moet zich dit aantrekken", zegt hij tegenover BNR. In de optiek van Koster komt ook de discussie over de loonsverhoging van Hamers hierdoor in een ander licht te staan. De directeur van de beleggersvereniging vindt dat de raad van commissarissen van ING zich moet beraden op de toekomst van de topman.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt de zaak "buitengewoon ernstig". Hij wil opheldering van ING over de schikking met het OM. "Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector." De bewindsman gaat het ING-dossier "zorgvuldig bestuderen". Hoekstra wil op korte termijn in gesprek met de toezichthouder en zal de raad van commissarissen van ING "om uitleg vragen''.

Lees ook: ING betaalt 775 miljoen vanwege ernstige nalatigheden bij voorkomen witwassen

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.