Nieuws

OM verdenkt ING van corruptie inzake Vimpelcom

Het Openbaar Ministerie neemt ING onder de loep vanwege smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris.

Dat heeft het OM dinsdag bevestigd na berichtgeving van het Financieele Dagblad. ING zou betrokken zijn bij internationale corruptie en witwassen doordat het nalatig is geweest bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Volgens het OM is het onderzoek nog in volle gang.

Vorig jaar werd al bekend dat justitie achter 300 miljoen euro aanging van het bedrijf Takilant, waarvan de Oezbeekse presidentsdochter eigenares is en dat de ontvanger was van steekpenningen van Vimpelcom en TeliaSonera, beide gevestigd in Nederland. In ruil kregen zij telecomlicenties in Oezbekistan. Takilant kreeg daarnaast een aandelenbelang van zes procent in TeliaSonera. Nu blijkt dat er destijds in het kader van het onderzoek ook doorzoekingen zijn gedaan bij ING door de fiscale opsporingsdienst Fiod.

Vimpelcom trof voor deze overtredingen vorig jaar al een schikking van 795 miljoen dollar met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Nederland ontving toen in totaal 358 miljoen euro.

Een woordvoerder van ING zegt dat ING eerder al in een jaarverslag heeft aangegeven dat de gevolgen van de affaire "significant" kunnen zijn voor de bank, vanwege eventuele boetes of schikkingen.

EY en Houthoff geen verdachten

EY, dat controlerend accountant van Vimpelcom was, meldt aan het FD dat het kantoor tot nu toe niet door het OM is aangemerkt als verdachte in de zaak. Ook advocatenkantoor Houthoff Buruma, dat notarisdiensten verrichttte voor het telecombedrijf, geeft aan geen verdachte te zijn. Het OM zelf benadrukt vooral dat het onderzoek nog in volle gang is. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.