Nieuws

Fiod doet inval bij Amsterdam Trade Bank

De Fiod heeft begin vorige week een inval gedaan bij de Amsterdam Trade Bank (ATB) in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.

Dat meldt Follow The Money (FTM). De ATB is onderdeel van de Russische Alfa-Group en dochter van de Alfa Bank Russia, de grootste private bank in Rusland. De financieel directeur van de ATB heeft de inval bevestigd. Het OM onderzoekt mogelijke inbreuk van bepalingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

In december vorig jaar werd ook al bericht over perikelen bij de ATB, waar Marcel Pheijffer destijds twee opiniebijdrages over schreef. In maart van dit jaar kwam de ATB ook in het nieuws vanwege haar rol in de zogenoemde 'Russian Laundromat', een groot witwasnetwerk waarmee naar verluidt miljarden dollars werden witgewassen voor Russische criminelen.

Vimpelcom

Het huidige onderzoek zou volgens FTM onder meer voortvloeien uit onderzoek rondom de Vimpelcom-zaak, een omvangrijke corruptiezaak waarbij Vimpelcom zich in de periode 2006 tot en met 2012 volgens het OM schuldig maakte aan ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. Naast betalingen van in totaal 114,5 miljoen dollar aan Oezbeekse ambtenaren betaalde Vimpelcom nog eens 30 miljoen dollar aan liefdadigheidsdoelen waarvan een aantal gelieerd was aan Oezbeekse overheidsfunctionarissen. Vimpelcom schikte de zaak in februari 2016 voor ruim 700 miljoen euro, om strafvervolging in de Verenigde Staten en Nederland te ontlopen. De helft van dat bedrag (358 miljoen) is bestemd voor de Nederlandse schatkist.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.