Nieuws

OM eist ruim twee ton boete van EY in Vimpelcom-zaak

Nadat EY eerder weigerde te schikken in een omkoopzaak rondom telecombedrijf Vimpelcom, staat het kantoor nu alsnog voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een geldboete van €243.000 voor EY.

Dat meldt het FD. Het van oorsprong Russische telecombedrijf Vimpelcom betaalde vanaf 2006 honderden miljoenen aan smeergeld aan een dochter van de voormalige president van Oezbekistan. Het OM verwijt EY Nederland het niet tijdig en niet volledig melden van ongebruikelijke transacties van Vimpelcom in de periode 2011 tot 2014. De zaak tegen EY dient bij de meervoudige kamer van de Rechtbank Amsterdam.

Volgens het OM heeft EY bij de accountantscontrole van Vimpelcom onzorgvuldig gehandeld en de betalingen "opzettelijk niet gemeld" bij financiële opsporingsinstanties. Dat gebeurde volgens het OM "karig" en ook veel te laat, aldus het FD.

Het OM is scherp in haar verwijten aan EY en stelt dat de accountants er "alles aan hebben gedaan" om de betalingen als een "niet-meldwaardige transactie" aan te merken. "Als professionals hebben de accountants ervoor gezorgd dat het op papier allemaal klopte om mogelijk hun commerciële belangen niet te schaden. Pas toen de FIOD aan de deur klopte, de SEC zich er mee ging bemoeien en het van de voorpagina’s werd afgeschreeuwd, deed EY schoorvoetend een summiere melding", aldus de officier van justitie.

Kop in het zand

Het OM rekent het EY zwaar aan dat de accountantsorganisatie niet eerder aan de bel trok en zelf geen diepgravender onderzoek heeft verricht, zo schrijft het FD. "EY zou daarmee 'zijn kop nog dieper in het zand' hebben gestoken, aldus de officier van justitie. Er staat in de rechtszaal daarmee 'een foute bedrijfscultuur' bij EY terecht."

De officier van justitie benadrukt dat het hier niet gaat om "een enkele overtreding van financieel ordeningsrecht, dat je nu eenmaal kunt maken als onderneming actief in de financiële sector". Nee, het gaat om "systematisch ontwijk-, wegkijk- en uitstelgedrag van werknemers op senior niveau bij EY Nederland in een concrete zaak, terwijl de stank van corruptie al niet meer te genieten was". 

Inmiddels is het bijna tien jaar geleden dat de FIOD een inval deed bij telecombedrijf Vimpelcom, dat gevestigd is aan de Amsterdamse Zuidas en tegenwoordig Veon heet. De rechtszaak draait om vier transacties van Vimpelcom, gedaan via een vennootschap Talikant op Gibraltar en goed voor tientallen miljoenen. De boete van €243.000 is het maximale bedrag voor drie overtredingen rond het niet melden van transacties.

EY wilde niet schikken

Vimpelcom schikte zelf eerder met het Openbaar Ministerie (OM) door het betalen van 350 miljoen euro. Huisbankier ING betaalde het OM later 775 miljoen vanwege enkele grote witwaszaken, waarvan Vimpelcom er een was.

Maar EY weigerde in 2018 met het OM te schikken. Destijds deed het OM aan EY een schikkingsvoorstel van zeven ton, maar het kantoor ging niet akkoord, omdat het zich niet kon vinden in een aantal feiten in het feitenrelaas. Waarom het zo lang duurde voordat EY voor de rechter kwam, is niet duidelijk. 

Grootste omkoping ooit

Volgens het FD gaat het bij Vimpelcom om de grootste Nederlandse omkopingszaak ooit en heeft het OM in totaal al zeker 1,7 miljard euro aan ontnemingen en schikkingen overgehouden aan de zaak.

Naast ING werden ook trustkantoor Orangefield en advocatenkantoor Houthoff in verband gebracht met de verdachte transacties, schrijft de krant, net als eerder Fortis en Amsterdam Trade Bank. Maar de verdenking tegen die partijen lijkt voor het OM te mager om nadere actie te ondernemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.