Nieuws

EY vervolgd in VimpelCom-zaak

Het Openbaar Ministerie heeft een strafzaak aangespannen tegen EY in de corruptiezaak rond telecombedrijf VimpelCom. Het OM verdenkt het kantoor ervan ongebruikelijke transacties "niet, niet op tijd, of niet volledig te hebben gemeld".

Dat meldt NRC. Eerder was al duidelijk dat het OM EY had aangemerkt als verdachte in de zaak. Vandaag vindt een regiezitting plaats bij de rechtbank in Amsterdam. 

EY was accountant van het oorspronkelijk Russische VimpelCom, dat zich in 2010 in Amsterdam vestigde. VimpelCom, inmiddels omgedoopt tot Veon, betaalde samen met het Zweedse telecombedrijf Telia miljoenen smeergeld aan Gulnara Karimova, de dochter van de toenmalige president van Oezbekistan, om toegang te krijgen tot de Oezbeekse telecommarkt. De betalingen aan Karimova liepen veelal via een dochteronderneming van VimpelCom op de Britse Maagdeneilanden naar een brievenbusfirma op Gibraltar, op naam van een assistente van de presidentsdochter. 

VimpelCom schikte in 2016 voor in totaal 795 miljoen dollar met de Nederlandse en Amerikaanse justities, Telia deed dat in september vorig jaar voor een totaalbedrag van 965 miljoen dollar. 

EY zegt in een reactie aan NRC en op Twitter dat het kantoor het "niet eens is" met het standpunt van het OM. "Transacties zijn destijds o.b.v. beschikbare info onderzocht. Dit heeft tijd gekost. Vervolgens meldingen gedaan bij de FIU. Vanwege complexiteit wetgeving en consequenties vinden wij het belangrijk dat rechter deze zaak beoordeeld."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.