Nieuws

EY krijgt boete in Vimpelcom-zaak

De Rechtbank Amsterdam heeft EY Nederland een boete opgelegd van ruim € 240.000, wegens het te laat melden van ongebruikelijke transacties door cliënt Vimpelcom. De boete is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Het OM vroeg medio november om een boete van € 243.000 tegen EY, het maximale bedrag voor drie overtredingen rond het niet tijdig en niet volledig melden van ongebruikelijke transacties. Telecombedrijf Vimpelcom betaalde vanaf 2006 honderden miljoenen aan smeergeld aan een dochter van de voormalige president van Oezbekistan.

Volgens het OM was EY destijds bij de accountantscontrole van Vimpelcom onzorgvuldig en werden betalingen "opzettelijk niet gemeld" bij financiële opsporingsinstanties. EY besloot pas tot een melding na een inval van de FIOD bij het telecombedrijf.

Zorgvuldig

EY overweegt nog in beroep te gaan tegen de uitspraak, zo meldt het FD. Het kantoor betoogde eerder tijdens de zitting dat destijds zorgvuldig is bekeken of een melding van ongebruikelijke transacties mogelijk was. De geheimhoudingsplicht zat daarbij in de weg.

Het OM geeft aan tevreden te zijn met de uitspraak en stelt ook dat het sinds enkele jaren mogelijk is om een veel zwaardere sanctie op te leggen, tot tien procent van de omzet. "Dat had de big four-accountant miljoenen kunnen kosten", aldus het FD.

EY Nederland was tot 2014 controlerend accountant van Vimpelcom, dat inmiddels Veon heet en gevestigd is aan de Amsterdamse Zuidas. EY kreeg in 2018 al een schikkingsvoorstel van zeven ton, maar ging niet akkoord vanwege verschil van mening over het feitenrelaas. Vimpelcom schikte zelf eerder met het OM door betaling van 350 miljoen euro.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.