Nieuws

ONL wil dat accountants naar late betalingen kijken

ONL-voorman Hans Biesheuvel roept in een open brief aan de NBA accountants op om bij de controle van de jaarrekening 2018 goed te kijken of hun grote klanten zich houden aan de Wet late betalingen en alle misstanden te melden.

ONL ontvangt signalen dat grote afnemers hun mkb- en zzp-toeleveranciers en dienstverleners nog steeds te laat betalen, zo meldt de ondernemersorganisatie in een persbericht.

De Wet late betalingen is sinds 2017 van kracht en is ingevoerd mede op inititatief van ONL. De wet beperkt de betaaltermijnen tussen grote ondernemingen en mkb-/zzp-ondernemers. Concreet bepaalt de wet dat afnemers die een factuur pas na dertig dagen betalen de wettelijke handelsrente verschuldigd zijn over de termijn die de dertig dagen overschrijdt.

"Bedrijven die zich niet aan de wet houden moeten ondernemers rente betalen en daar geld voor reserveren. Bij de controle van de jaarrekening 2018 zal blijken in hoeverre de grote bedrijven dat hebben gedaan. ONL ziet hier een actieve rol voor accountants weggelegd. Het onderzoeken en melden van niet-naleving van wetgeving past binnen de NOCLAR- (Non-Compliance with Laws and Regulations) gedragsregels van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants", aldus de ondernemersorganisatie.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.