Nieuws

TI-NL: 'Nederland neemt corruptie te weinig serieus'

Nederland behoort nog steeds tot de minst corrupte landen ter wereld. Ons land staat net als twee jaar geleden op de achtste plaats van de index van Transparency International (TI).

Dat Nederland niet hoger staat op de Corruption Perceptions Index (CPI 2018) wordt volgens de organisatie in belangrijke mate veroorzaakt door relatief lage scores voor de kwaliteit van de democratie en de rechtsstaat. Ons land zou, volgens TI, ondanks haar aanbevelingen en die van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO), op deze punten nog altijd geen vooruitgang hebben geboekt.

"Nederland neemt corruptie onvoldoende serieus. En dat is heel schadelijk: het vertrouwen van de burger in de overheid en de rechtsstaat neemt af en een afgezwakt democratisch bestel is minder goed in staat om corruptie te bestrijden", stelt Paul Vlaanderen, voorzitter van TI-NL.

Slager keurt eigen vlees

Volgens de organisatie doet Nederland veel te weinig om te voorkomen dat ambtenaren en politici misbruik maken van hun ambt voor eigen belangen. Zo wil de Eerste Kamer volgens TI-NL mogelijke integriteitsschendingen, met name belangenverstrengeling, zelf onderzoeken. "GRECO beveelt nu juist aan dat de Eerste Kamer hiertoe een externe toezichthouder aanstelt. Maar nee, de slager keurt liever zijn eigen vlees. Ook naleving van het geschenkenregister voor giften van vijftig euro of meer wordt niet serieus genomen."

Ranglijst

Bij het opmaken van de jaarlijkse index wordt gekeken naar corruptie in de openbare sector. Daarbij wordt bijvoorbeeld bekeken of er sprake is van vrije pers en in hoeverre omkoping door regeringsleiders wordt bestraft. Opnieuw scoort meer dan tweederde van de landen onder de maat, met een gemiddelde score van slechts 43 op een schaal van 100. De CPI 2018 laat zien dat het onverminderd falen van landen om corruptie terug te dringen, bijdraagt aan een wereldwijde crisis van de democratie, aldus TI-NL.

Denemarken staat met 88 punten bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Nieuw-Zeeland, Finland en Singapore. Nederland scoort net als vorig jaar 82 punten. Hoewel geen enkel land corruptievrij is, delen de landen aan de top dezelfde kenmerken: openbaar bestuur, persvrijheid, burgerlijke vrijheden en onafhankelijke rechtsstelsels.

Voor het twaalfde jaar op rij is Somalië hekkensluiter (10 punten), gevolgd door Syrië, Zuid-Soedan en Jemen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.