Nieuws

Belastingdruk voor grote bedrijven afgelopen decennium sterk gedaald

De belastingdruk voor grote bedrijven is in de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald van 22,9 naar 17,1 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral grote bedrijven met een omzet van meer dan 500 miljoen euro zijn minder gaan betalen. In 2006 was de belastingdruk voor deze bedrijven nog 24 procent, in 2017 was dit 16,2 procent. Bedrijven met een omzet van 40 tot 100 miljoen euro zagen in dezelfde periode een afname van 23,9 procent tot 20,6 procent. In dezelfde periode veranderden de belastingtarieven echter nauwelijks.

Volgens critici zou de afname erop kunnen wijzen dat het bedrijven met slimme boekhoudtrucs lukt om belasting te ontwijken. Onder meer Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) wil dat dit wordt aangepakt. "Door ontsnappingsroutes en handig boekhouden betalen Shell en Philips in Nederland minder winstbelasting dan de bakker om de hoek. Dit terwijl grote bedrijven elk jaar miljardenwinsten boeken. GroenLinks vindt dat ieder bedrijf zijn eerlijk deel moet gaan betalen. Daarom moeten we grote bedrijven nog harder aanpakken op belastingontwijking en mag de winstbelasting niet verder omlaag", aldus Snels.

Volgens het ministerie van Financiën moeten de cijfers van het CBS "voorzichtig" worden geïnterpreteerd en vragen de cijfers om nader onderzoek. Het kabinet was eerder van plan om de winstbelasting juist verder te verlagen. Die verlaging werd onlangs uitgesteld tot 2021. Het hoge tarief zou dan moeten dalen van 25 naar 21,7 procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.