Nieuws

CPB-directeur Laura van Geest wordt nieuwe voorzitter AFM

Laura van Geest wordt per 1 februari 2020 de nieuwe voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dat heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt. Van Geest wordt benoemd voor vier jaar. De benoeming van de nieuwe voorzitter is op voordracht van de raad van toezicht van de AFM.

Laura van Geest (1962) is sinds 2013 directeur van het Centraal Planbureau (CPB). Daarvoor werkte zij bij het ministerie van Financiën, onder meer als directeur-generaal Rijksbegroting, en bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Van Geest studeerde algemene economie en bestuurskunde in Rotterdam.

Martin van Rijn, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM: "Wij zijn verheugd met de komst van Laura van Geest als ervaren bestuursvoorzitter met een scherpe en onafhankelijke geest. Wij hebben er veel vertrouwen in dat Laura samen met de overige leden van het bestuur het gezag van de AFM, in een sterk veranderende financiële wereld, verder zal kunnen versterken."

Verschil maken

Van Geest: "De financiële markten zijn voortdurend in verandering. Denk aan brexit, de toenemende rol van data-analyse en de globalisering. Eerlijke en transparante financiële markten waar bedrijven en consumenten op kunnen vertrouwen, zijn geen zeker bezit. Als toezichthouder kan de AFM het verschil maken. Mooi om daaraan te mogen bijdragen als voorzitter."

Laura van Geest is de opvolger van Merel van Vroonhoven, die de AFM op 1 september verliet na vijfenhalf jaar voorzitterschap en overstapte naar het onderwijs. Bestuurslid Hanzo van Beusekom is sindsdien waarnemend voorzitter. Met de komst van de nieuwe voorzitter is het bestuur weer compleet. De AFM meldt verder dat de bezoldiging van de nieuwe voorzitter binnen de Wet Normering Topinkomens (WNT) valt.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.