Nieuws

Merel van Vroonhoven verruilt AFM voor het onderwijs

Merel van Vroonhoven vertrekt in september aanstaande voortijdig als bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ze stapt over naar een baan in het speciaal onderwijs.

Het vertrek van Van Vroonhoven komt onverwacht. Precies een jaar geleden, in april 2018, werd zij herbenoemd als AFM-voorzitter, voor een tweede termijn van vier jaar. Met het besluit om op te stappen volgt zij haar hart. Per september start zij aan de PABO met een opleiding tot leraar in het speciaal onderwijs. "Ik wil een groter deel van mijn tijd besteden aan mensen die het niet vanzelfsprekend op eigen kracht redden", zegt zij in een interview in het FD.

Van Vroonhoven heeft naar eigen zeggen zo'n twintig jaar in raden van bestuur gewerkt, waarvan de laatste tien jaar in de publieke sector, maar wil nu ook een meer concrete bijdrage leveren. "Dichter bij de mensen die dat het meest nodig hebben. Voor mij betekent dat een keuze voor het speciaal onderwijs."

Bubbel

De AFM-voorzitter zegt geworsteld te hebben met de vraag hoe ze haar besluit aan haar collega's bij de AFM moest uitleggen. "Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik in een bubbel leef waarin ik veel met andere bestuurders in vergaderzalen zit en uitsluitend werk met hoogopgeleiden. Een groep van happy few waar ik er zelf één van ben, in een samenleving die zich kenmerkt door een steeds grotere scheiding tussen haves en have-nots", zo zegt zij in de krant.

Van Vroonhoven laat de AFM "met een gerust hart en in capabele handen achter. Er is een volwaardig en competent bestuur en de koers voor de komende jaren is helder." Bedoeling is om haar leraarschap te combineren met haar bestuurlijke ervaring, bijvoorbeeld in een rol als commissaris of in commissieverband voor sectoren als zorg en onderwijs.

Respect

Paul Rosenmöller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM, ondersteunt de keuze van Van Vroonhoven: "Hoewel wij haar niet graag zien vertrekken, gunnen wij het speciaal onderwijs van harte iemand met deze intrinsieke motivatie en passie. We hebben er dus alle respect voor. Merel heeft de afgelopen vijf jaar gedreven leiding gegeven aan belangrijke veranderingen en de professionalisering van de organisatie. De AFM staat er goed voor."

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) laat in een reactie weten dat de AFM een geweldige bestuurder gaat missen. "Ik vind het erg jammer dat ze weggaat, maar ook heel stoer dat ze voor haar passie kiest: het speciaal onderwijs", aldus Hoekstra op Twitter.

De raad van toezicht van toezichthouder AFM is inmiddels gestart met de procedure voor een opvolger.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.