Nieuws

'Groene bubbel' baart toezichthouder AFM zorgen

De vraag naar duurzame projecten overstijgt het aanbod. Daarmee ligt misbruik op de loer. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in zijn jaarlijkse trendrapport.

Volgens de toezichthouder kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren, terwijl dat niet het geval is.

Volgens de AFM dreigt een "groene bubbel" te ontstaan. Verschillende partijen proberen daar misbruik van te maken door oneerlijke verdienmodellen op te zetten. "Dit heeft niet alleen een directe schade voor consumenten tot gevolg, maar schaadt ook de algehele reputatie van de markt voor duurzame beleggingen", aldus de AFM.

Kwaliteit van informatie

Om zo goed mogelijk tegen misbruik gewapend te zijn is de toezichthouder naar eigen zeggen afhankelijk van de beschikbaarheid en kwaliteit van informatie in de gehele keten van duurzame financiering. Momenteel speelt het ontbreken van een "gedeelde definitie" van duurzaamheid de kwestie parten. Daardoor blijft het moeilijk om aan te tonen of te controleren wat de duurzame bijdrage is van een financieel product. "Ook de externe verificatie van verslaggeving over duurzaamheidsfactoren (bijvoorbeeld door een accountant) staat nog in de kinderschoenen", zo stelt de toezichthouder.

Duurzame investeringen, zoals groene of sociale obligaties, zullen dit jaar naar verwachting wereldwijd goed zijn voor 222 miljard tot 285 miljard dollar aan totale uitgiften, aldus de AFM. Dit was vorig jaar 208 miljard dollar.

Staatsobligaties

Groene obligaties worden voornamelijk door financiële instellingen uitgegeven, maar het aandeel staatsobligaties neemt toe. Ook de Nederlandse staat waagde zich aan de uitgifte van duurzame leningen. In Nederland stokt de teller momenteel op circa zes miljard euro.

De kwestie heeft de komende tijd de bovengemiddelde aandacht van de toezichthouder. Daarbij wordt met name gekeken naar een zorgvuldige en transparante inpassing van duurzaamheid in sectoren.

AFM Trendzicht 2020

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.