Nieuws

Lidstaten laten miljarden meer EU-geld liggen

Ruim 280 miljard euro aan EU-geld lag eind vorig jaar op de plank, terwijl het in 2017 nog 267 miljard was. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Europese Rekenkamer. De ramingen voor komende jaren overstijgen de 300 miljard.

Dat ongeveer twee keer de jaarbegroting van de EU is blijven liggen, komt door een "zorgwekkende zwakheid" in het systeem: geld zoekt project, zegt Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van de rekenkamer.

Een van de redenen is dat lidstaten in vooral Oost-Europa hun bijdrage aan grote langlopende projecten uitstellen, waardoor de EU-subsidie niet 'loskomt'. Volgens Brenninkmeijer tast dit "regionale probleem" de geloofwaardigheid van het systeem aan. "Het bedrag is enorm opgelopen in de loop der jaren." Landen hebben drie jaar de tijd om goedgekeurde projectuitgaven te doen. Het geld wordt uiteindelijk vaak alsnog uitgegeven of afgeboekt.

In 2018 bedroegen de EU-uitgaven in totaal 156,7 miljard euro. Volgens de rekenkamer is het financieel beheer van de EU opnieuw verbeterd. Voor het derde jaar op rij geeft de rekenkamer een oordeel met beperking af over de rechtmatigheid van de uitgaven. Daarvoor gaven de controleurs 22 jaar lang onafgebroken een afkeurend oordeel. Het foutenpercentage bij de uitgaven was met 2,6 iets hoger dan in 2017. In 2014 was dat nog 4,4 procent.

Bij de uitgaven aan onderzoek halveerde het foutenpercentage, maar bij de zogeheten cohesiefondsen (voor ontwikkeling) ging het juist vaker mis, vooral bij de kostendeclaraties. Daarover wordt "een zeer stevig gesprek gevoerd met de Europese Commissie, aldus Brenninkmeijer. Hij hoopt later dit jaar te worden benoemd voor een nieuwe termijn van zes jaar.

Fraude

Uit een steekproef van zevenhonderd transacties werden negen vermoedelijke fraudegevallen doorgestuurd naar het EU-bureau voor fraudebestrijding OLAF, waarvan er twee nader worden onderzocht. Het gaat bijvoorbeeld om geld voor een motorcrossbaan op een landbouwterrein. "Mijn indruk is dat het met de fraude best wel meevalt", aldus Brenninkmeijer.

Maar er is ook verspilling. Als voorbeeld van ondoelmatige uitgaven noemt hij een Spaanse haven die deels met EU-geld is aangelegd, maar waar geen schepen komen. "Van sommige projecten krijg je kippenvel."

Bron: ANP/Europese Rekenkamer

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.