Nieuws

NOAB- en Fiscountkantoren: omzetgroei zet door

Accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren die zijn aangesloten bij Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en Fiscount laten een omzetgroei zien van 7,5 procent. Vooral de omzet in advisering neemt sterk toe, terwijl die in administratieve dienstverlening afneemt.

Dat blijkt uit de negende editie van de jaarlijkse Benchmark Kantoorcijfers van NOAB, waaraan 410 kantoren meededen. Het gemiddelde kantoor (op basis van 364 deelnemers) heeft in 2018 een omzet van 508 duizend euro en is 5,9 fte groot, waarvan 1,5 fte eigenaar/vennoot/aandeelhouder. Het gemiddelde kantoor heeft in totaal 164 duizend euro aan resultaat vóór managementbeloning. Het gemiddelde kantoor investeert 27 duizend euro (6 procent van de omzet) in ICT en 206 duizend euro (46 procent van de omzet) in personeel. Het gemiddelde kantoor keert 123 duizend euro uit aan zijn eigenaren.

Omzet advisering stijgt

Het grootste deel van de omzet (in totaal 61 procent, tegen 65 procent in het onderzoek van 2018) wordt nog steeds behaald met administratieve verwerkingen en samenstellen van jaarrekeningen. Maar het aandeel in de omzet neemt af ten gunste van de omzet uit advisering. De omzet uit het verzorgen van aangiften en de loonadministratie bedraagt 19 procent. De omzet uit advisering omvat inmiddels 17 procent van de omzet. Vorig jaar was dit nog 12,4 procent. Het totale deel van de omzet dat valt onder de administratieve taken, komt daarmee uit rond 81 procent. Langzaam maar zeker neemt de advisering een belangrijkere rol in.

Investeringen

De organisaties signaleren forse investeringen in ICT, waarvan de kosten met 7 procent toenamen, terwijl de totale kosten maar 3 procent stegen. Daarnaast is er geïnvesteerd in personeel, waardoor het aantal fte steeg met 6,5 procent bij een gelijkwaardige stijging in de personeelskosten. Het resultaat vóór managementbeloning steeg met 7,5 procent.

Norminkomen

Het aantal kantoren dat onvoldoende resultaat voor managementbeloning behaalt om per fte management 60 duizend euro te verdienen, is gedaald. Vorig jaar was dit aan de orde bij 32 procent van de kantoren, nu is dat nog maar bij 27 procent het geval. Het grootste deel van de omzet wordt nog steeds gehaald uit administratieve dienstverlening en het samenstellen van jaarrekeningen, maar er is een beginnende kentering zichtbaar naar de omzet uit advisering.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.