Nieuws

Oplichtster bank moet twee miljoen euro betalen

De registeraccountant, die onlangs is doorgehaald vanwege kredietfraude, is aansprakelijk voor een groot deel van het boedeltekort van het failliete Red Dragon bv, zegt de Rechtbank Gelderland.

Lex van Almelo

De vrouwelijke accountant is sinds eind 2014 de enige bestuurder van Stichting Enalmei, die eerder dat jaar Red Dragon bv heeft opgericht. Later wordt zij ook de enige bestuurder van Red Dragon en het gelieerde Manalei bv. Het geplaatste kapitaal van Red Dragon bedroeg twee miljoen euro, maar dat is nooit volgestort.

All you can eat

Red Dragon leent geld bij Rabobank om een groot restaurant met een 'all you can eat-concept' te gaan exploiteren in Duiven. De bank verstrekt hiervoor een lening van 3,1 miljoen euro aan de stichting, op basis van vervalste stukken die de accountant en haar ex – een doorgehaald registeraccountant - hebben gestuurd.

In mei 2015 opent het restaurant de deuren voor het publiek. In december 2016 gaan de stichting en de bv failliet. De bank verliest uiteindelijk 1,1 miljoen euro. De FIOD concludeert dat er valse stukken naar de bank zijn gestuurd. Het Openbaar Ministerie vervolgt de accountants en dient een klacht tegen hen in bij de Accountantskamer. De tuchtrechter legt de twee in september 2019 een doorhaling op. In 2018 vond de Accountantskamer het overigens te vroeg om de vrouwelijke accountant te schorsen.

Op 10 juli 2019 heeft de Rechtbank Gelderland gezegd dat de vrouwelijke accountant aansprakelijk is voor de schade van de bank en het tekort in de boedel, zo blijkt uit een vonnis dat deze week is gepubliceerd. Volgens de rechtbank heeft de vrouw onbehoorlijk bestuurd. Zij heeft het faillissement van Red Dragon veroorzaakt door in strijd met de financieringsvoorwaarden gelden aan de omzet te onttrekken en PIN-betalingen in het restaurant om te leiden via de gelieerde Malaika bv. Daardoor verloor Rabobank het vertrouwen en draaide de bank de geldkraan dicht.

Minus één miljoen

De vrouw moet twee miljoen euro betalen aan de curator, die méér had gevorderd. Maar de rechtbank matigt het bedrag waarvoor de accountant moet opdraaien, omdat het bedrijfspand en het parkeerterrein zijn verkocht voor 1,1 miljoen euro.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.