Nieuws

'1 miljard verlies door politieke beslissing'

Op aandringen van de overheid 1,6 miljard euro investeren in een kolencentrale op de Maasvlakte en dan vlak na de oplevering te horen krijgen dat die centrale vroegtijdig moet sluiten. Tijdens de Accountantsdag op 20 november gaat Hans Schoenmakers, directeur Benelux bij energiebedrijf Uniper, in op wat het betekent wanneer je mogelijk 1 miljard euro moet afschrijven vanwege een politieke beslissing.

In 2006 dringt de Nederlandse overheid er bij E.ON op aan dat het Duitse energiebedrijf een kolencentrale in Nederland gaat bouwen. Minister Brinkhorst (d66) wil dat, omdat een lobby van grote industriële stroomverbruikers en een meerderheid in de Tweede Kamer de energietarieven veel te hoog vinden in vergelijking met omringende landen.

E.ON besluit in 2007 om een nieuwe kolencentrale te bouwen en investeert 1,6 miljard euro in de Maasvlakte Power Plant 3, een centrale die stroom produceert met een rendement van bijna 47 procent; fors hoger en daardoor schoner dan andere kolencentrales. In 2017 kantelt het politieke klimaat echter en komt klimaatverandering hoger op de agenda te staan. Het leidt tot het voornemen in het coalitieakkoord om een verbod in te stellen op het stoken van kolen. Dat betekent dat de nieuwe centrale van Uniper – een afsplitsing van E.ON – vanaf 2030 hoogstwaarschijnlijk dicht moet, terwijl de centrale tot minimaal 2052 had kunnen draaien.

Uniper schat de schade op zo'n 1 miljard euro en liet in september van dit jaar weten dat het naar de rechter stapt om de Nederlandse staat te dwingen het bedrijf te compenseren. De exacte hoogte van de claim is nog niet bekend.

Accountantsdag

Het verhaal van Schoenmakers past in het thema risicomanagement, dat tijdens de Accountantsdag 2019 centraal staat. Om financiële resultaten goed op waarde te schatten is inzicht in risico's, risicobeheersing en verdienmodellen essentieel.

Naast Schoenmakers spreken onder meer Klaas Knot, Aleid Wolfsen (voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens), Kees de Kort (econoom en beurscommentator bij BNR), Mona de Boer (PwC), Martin Hoogendoorn (hoogleraar financial accounting EUR), advocaat Axel Arnbak en internetondernemer Alexander Klöpping tijdens de komende Accountantsdag.

De Accountantsdag wordt dit jaar georganiseerd op 20 november, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.