Nieuws

Arnold Schilder pleit voor ‘meer rust’

De accountantssector heeft tijd nodig om te veranderen. Oud-IAASB-voorzitter Arnold Schilder pleit daarom voor meer rust. “Laten we niet vergeten dat er duizenden controles goed gaan ondanks de schandalen.”

Schilder, eerder voorzitter van het NIVRA en directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank, vertrok deze zomer na elf jaar als voorzitter van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB). In een interview met Yteke de Jong van De Telegraaf schetst hij de veranderingen in het accountantsvak. "Er komt steeds meer op de accountant af, bijvoorbeeld schattingen, toekomstige kasstromen en steeds meer 'zachte' posten", aldus Schilder. "Steeds vaker moet de accountant in een soort glazen bol kijken, omdat we af moeten van een achteraf benadering."

Volgens de oud-IAASB-voorman is het accountantsberoep "veeleisend" en gaat het daardoor soms ook mis. Het gaat in het beroep niet langer alleen om getallen. "Nu bestaat een jaarrekening uit heel veel woorden, met ook getallen. Die subjectiviteit is de nieuwe werkelijkheid. De oplossing is: laat de accountant spreken en uitleggen."

Onder regie van Schilder werd de controleverklaring uitgebreid en werden de Key Audit Matters geïntroduceerd. Hij is daarmee "dolblij", maar ziet ook nog ruimte voor verdere verbetering. "Transparantie is iets waar voortdurend aan gewerkt kan worden. De accountant zou nog meer oranje vlaggetjes kunnen planten."

Rust

Schilder pleit voor meer rust voor de accountantssector om verbeteringen door te voeren. De onderzoeken van AFM, MCA en CTA volgen elkaar in hoog tempo op, zegt hij. "De sector heeft ook tijd nodig om te veranderen."

Volgens Schilder is het goed dat de CTA in haar interim-rapportage ook heeft gekeken naar de rol van de toezichthouder en naar de verantwoordelijkheid binnen de hele keten. "Uiteraard moeten echte fouten bestraft worden. Maar laten we reëel zijn. De accountant krijgt nu de kous op de kop, terwijl de raad van bestuur en raad van commissarissen verantwoordelijk zijn voor het bestuur en de controle op de onderneming."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.